Hittegolf in Spanje: 10 tot 15 graden warmer dan normaal

In Spanje is het nu al boven de 40 graden. Dat is 10 tot 15 graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Weer sneuvelt er een hitterecord.

“Er hangt de afgelopen dagen een enorme bel warme lucht boven Spanje”, vertelt Leander de Wit van Buienradar tegen RTL Nieuws. “Daardoor is het op veel plekken veel warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. In Sevilla werd het bijvoorbeeld 41 graden. Het oude hitterecord van 39 graden is daarmee verbroken, of eigenlijk verpletterd.”

Het is de hele maand mei al veel te warm in Spanje, maar nu is het bijna niet meer uit te houden. “Ook ‘s nachts koelt het nauwelijks af. Op veel plekken blijft het rond de 25 graden. Geen pretje om met die temperaturen te moeten slapen.”

Komende week koelt het heel even een beetje af, maar daarna wordt het weer bloedheet. De vroege hittegolven komen deels door klimaatverandering, aldus De Wit. “De intensiteit van hittegolven is toe te schrijven aan klimaatverandering. Uit recent onderzoek is gebleken dat de kans op een recordbrekende hittegolf sinds de Industriële Revolutie honderd keer zo groot is.”

Source