“Het is een eer om als land leiding te mogen geven aan regionaal beleid”

“Het is een eer voor Suriname om als land leiding te mogen geven aan het regionaal beleid.” Dat zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens een zaterdag 2 juli gehouden persconferentie. Hij is nu tot en met 31 december voorzitter van de Caricom.

De persconferentie was aansluitend op een bilateraal gesprek tussen de Surinaamse regeringsleider en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett. Zij was ook aanwezig bij de persconferentie.

President Santokhi heeft de aanwezige lokale en internationale media voorzien van informatie over de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofden conferentie in het algemeen, maar ook over de onderwerpen waarover de staatshoofden en regeringsleiders van de regionale organisatie zullen delibereren.

“Er spelen”, aldus Santokhi, “momenteel issues in de wereld en de regio die om aandacht vragen.” Volgens hem zijn in dit kader regionale standpunten en regionaal leiderschap nodig. “De stem van Suriname zal duidelijk hoorbaar zijn naar de regionale en wereldgemeenschap”, aldus het staatshoofd.

Caricom secretaris-generaal Barnett benadrukte, dat er enorm werk is verzet om de Caricom Staatshoofden conferentie voor te bereiden. “Ook de agendapunten zijn met zorgvuldigheid opgesteld. Deze moeten leiden tot constructieve en effectieve discussies. Uit de discussies moeten er oplossingen geformuleerd worden voor diverse vraagstukken.”

Tijdens de conferentie zullen onderwerpen zoals productie, integratie, wegwerken van handelsbarrières en productiebeleid aan de orde komen. “Wij zullen ook delibereren over onderwerpen regarderende de relatie van de Caricom met rest van de wereld”, voegde de secretaris-generaal toe.

Zowel president Santokhi als Barnett legden er de nadruk op, dat de Caribische regio collectief zal moeten optrekken om complexe vraagstukken aan te pakken.

Zij bleven ook stilstaan bij het bezoek van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres. Santokhi en Barnett zien de volkerenorganisatie als een belangrijke ontwikkelingspartner voor de regio.

Source