“Herdenking gesneuvelde militairen moet niet meer op 8 augustus”

De herdenking van de gesneuvelde militairen uit de Binnenlandse Oorlog van 1986 tot 1992 moet niet meer herdacht worden op 8 augustus, maar op 21 juli. Volgens Waldo Jameson, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen, is 21 juli de geschikte dag, omdat de oorlog op 21 juli 1986 begon. Het is volgens Jameson een van de vele vraagstukken die opgepakt moet worden door de leiding van het ministerie van Defensie.

Ook het uitblijven van de bevorderingen van militairen is een vraagstuk, dat opgepakt dient te worden. Ex-militairen die na een bepaalde periode opnieuw in dienst zijn getreden als militairen hebben nog steeds geen loonaanpassing gekregen. Zij verdienen veel minder dan een militair die pas in dienst is getreden.

Dit zijn enkele zaken die opgepakt dienen te worden door de leiding van het ministerie van Defensie. De rechtspositie van de ex-militairen moet hersteld worden. Er zijn ex-militairen die perceel noch een huis hebben. “Het zou goed zijn als zij een van deze zaken zouden krijgen met de nadruk op hun dienstbaarheid aan de samenleving en ons land,” zei Jameson.

“Er zijn zoveel ministers geweest die een dankbetuiging hebben uitgesproken over de strijd van de ex-militairen. Het is goed en mooi, maar wat zal de overheid nog meer kunnen doen voor deze groep die haar diensten heeft geleverd? Er moet nog veel meer gebeuren voor de ex-militairen die gestreden hebben tijdens de Binnenlandse oorlog,” vindt Jameson.

Tijdens de herdenking van de gesneuvelde militairen waren er ook geen nabestaanden van de militairen aanwezig. Jameson en Albert Jomena, oprichter van de groep ex-militairen, keurden dit niet goed. Het gaat om de nabestaanden van de 72 militairen die omgekomen zijn tijdens de Binnenlandse oorlog. Zij zijn hun vader, broers en zonen kwijtgeraakt. De groep nabestaanden mag nooit meer vergeten worden, vinden Jameson en Jomena.


Source