Hassan opnieuw op shortlist verkiezing beste atlete van de wereld

MONACO (ANP) – Sifan Hassan behoort voor het derde jaar op rij tot de vijf vrouwen die kans maken om tot beste atlete van de wereld te worden gekozen. Haar naam prijkt op de shortlist die de mondiale atletiekfederatie vrijgaf. Hassan hoort op 1 december tijdens een virtuele uitreiking of ze de ereprijs krijgt van World Athletics.

De 28-jarige hardloopster veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen het goud op de 5000 en 10.000 meter en won ook nog eens brons op de 1500 meter. Ze is de eerste atlete die de drie afstanden combineerde op een groot kampioenschap. In oktober werd ze gekozen tot Europees atlete van het jaar.

De afgelopen twee jaar greep Hassan steeds naast de titel. In 2020 won de Venezolaanse hink-stap-springster Yulimar Rojas de verkiezing, het jaar daarvoor ging de World Athletics Award naar de Amerikaanse 400-meter hordeloopster Dalilah Muhammad.

Dafne Schippers

Rojas behoort ook dit jaar tot de kandidaten, evenals Faith Kipyegon (1500 meter) uit Kenia, de Amerikaanse Sydney McLaughlin (400 horden) en de Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson-Herah.

Een Nederlandse atleet is nog nooit gekozen tot beste van de wereld. Dafne Schippers stond in 2014 en 2015 ook de shortlist van de verkiezing tot beste vrouwelijke atlete van de wereld, maar de Utrechtse sprintster viel de eer niet ten deel.

Source