Haitiaanse premier kondigt nieuwe verhoging brandstofprijzen aan

De Haïtiaanse premier Ariel Henry kondigde zondag een verhoging van de brandstofprijzen aan. Dit, te midden van een zeer turbulente politieke context als gevolg van protesten die al weken aan de gang zijn. “We zullen de brandstofprijs moeten aanpassen”, zei hij, terwijl hij het besluit rechtvaardigde als een middel voor burgers “om op een bepaald moment in de niet al te verre toekomst weer reguliere brandstof te hebben.”

Hij zei dat een dergelijke verhoging het mogelijk zal maken om brandstofsubsidies af te schaffen, waardoor er ongeveer 426 miljoen dollar vrijkomt voor de financiering van sociale beschermingsprojecten. Dit is de tweede prijsstijging in het afgelopen jaar. In december 2021 verhoogde zijn regering ook de prijzen van diesel, benzine en kerosine met 115 procent.

“De oplossing voor de problemen van het land ligt niet in het verbranden van barricades, rellen of de vernieling van autoruiten of eigendommen”, zei Henry tijdens zijn boodschap aan de natie. In dit verband verzekerde hij dat hij dit jaar verkiezingen zal uitschrijven om, zoals hij zei iedereen die de zaken van het land wil regelen, te laten deelnemen aan een gezonde en democratische competitie.

Source