Graanimporten voorlopig gewaarborgd

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Voor Suriname zal er voorlopig nog geen tekort aan meel zijn, garandeert Julio Bhikharie, directeur van zowel de Molen als Veevoederbedrijf Vesu. “De ladingen zijn voor november al geblokt. Dat betekent dat voor de periode december tot midden januari de graanladingen gegarandeerd zijn.” De krant sprak met Bhikharie naar aanleiding van de eenzijdige opschorting van de graandeal tussen Rusland en Ukraine.

Rusland stapte zaterdag uit de graandeal, omdat er een aanval met drones was gepleegd op Russische schepen bij de Krim. De graandeal is tot stand gekomen door Turkije en de Verenigde Naties. Die wilden daarmee de acute honger in Afrika en Azie bestrijden, omdat deze continenten sterk afhankelijk zijn van graan uit Ukraine.  

De invloed van deze ontwikkeling op de meelhandel in Suriname is voor nu nog niet zo groot. Wel zijn prijsaanpassingen niet uitgesloten. Vandaag is reeds een prijsstijging doorgevoerd. Overigens heeft deze huidige prijsstijging niets te maken met de consequenties van de opgeschorte graandeal. De huidige prijsstijging heeft te maken met de koesrstijging die is gehanteerd voor de komende graanlading en een lichte stijging van de graanprijs tussen de periode augustus en oktober. Laat Bhikharie verder weten.

Afhankelijk van de ontwikkelingen op de wereldmarkt, “zullen de consequenties van de opgeschorte graandeal door Rusland zich onherroepelijk vertalen in prijsaanpassingen. Die zullen onvermijdelijk omhoog gaan,” verwacht Bhikharie.

Generated by Feedzy