Gevaccineerd en gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname vanwege corona

Wie volledig gevaccineerd is én geen andere aandoeningen heeft, loopt nauwelijks kans om met covid-19 in een ziekenhuis opgenomen te worden. Laat staan op een intensive care.

Het merendeel van de gevaccineerde patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, heeft onderliggend lijden zoals ernstig overgewicht, diabetes of hartaandoeningen. Daardoor liepen ze extra risico op ziekenhuisopname vergeleken met gezonde gevaccineerden. Bovendien waren de meeste gevaccineerde covid-patiënten in het ziekenhuis boven de 60.

Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Vorige week meldde de NOS al op basis van een eerdere rondvraag van de longartsen dat het percentage volledig gevaccineerden dat desondanks met covid-19 in het ziekenhuis belandde beneden de tien lag.

Gevaccineerden lopen niet alleen een veel kleiner risico op ziekenhuisopname dan ongevaccineerden: de kans dat iemand die volledig gevaccineerd is toch het coronavirus oploopt ligt – afhankelijk van de vaccins – 60 tot 80 procent lager dan voor een ongevaccineerde.

Verpleegafdelingen

Driekwart van de Nederlandse ziekenhuizen reageerde op deze tweede rondvraag van de longartsen. Samen namen ze in de onderzoeksperiode, die twee weken beslaat, 69 patiënten met covid-19 op hun verpleegafdelingen op die al minstens twee weken volledig gevaccineerd waren.

Bijna driekwart van hen leed ook aan andere ziekten. Vier van de vijf patiënten waren ouder dan 60 jaar. Ruim een kwart van de gevaccineerde patiënten die toch met covid-19 werd opgenomen in het ziekenhuis, had voor zover bekend geen andere ziekte.

Source