Geen middelen om meer dan 5 keer per jaar te maaien

“Het gras is hoger dan normaal, maar we hebben geen middelen om meer dan vijf keer per jaar te maaien”. Dit zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De minister blikte terug en zei dat er in 2020 geen enkele berm gemaaid kon worden. In 2021 zijn heel wat primaire wegen, buurten, scholen en sportvelden opgepakt.

“Meer kan niet. Dat beleid zal komend jaar hetzelfde blijven. Maaien bijvoorbeeld is alleen voor vijf beurten per jaar. Vroeger was het één keer per maand en daarom is het gras hoger dan normaal, maar we hebben geen middelen om meer dan vijf keer per jaar te maaien”, stelde Nurmohamed.

De bewindsman benadrukte dat hij zoveel wil doen. Ondernemers zouden projecten ook kunnen voorfinancieren, maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn leningen en staatsgaranties verboden. “Dus ook geen voorfinanciering van investeerders. Het geld is er. Er is genoeg geld in Suriname, maar met elke financiering die ik erbij neem heb ik een probleem, het mag niet buiten de begroting”.

Over de grote gaten in de wegen zei de minister dat burgers rustig moeten wachten totdat die gelapt worden. Het rehabiliteren van zandwegen is volgens Nurmohamed een groot probleem. “Vanwege bezuinigingen hebben we wat geld vrijgemaakt voor Para, Brokopondo, Wanica, Nickerie en Commewijne om in elk geval wat te helpen, maar meer dan dat kan ik niet doen. Dat is de begroting”, stelde de bewindsman.

Er zijn ook veel klachten over de laterietwegen. Uit bronnen van al die ondernemers die rijden over deze wegen en bronnen uit ministerie van OW, vernam de minister dat de wegen tien jaar lang niet zijn aangepakt, waardoor de beste toplaag is weggespoeld. Het geld is er volgens de minister niet om deze wegen binnen een jaar te rehabiliteren. Er is een besluit genomen met een team van ministeries en de districtscommissarissen (dc’s), dat deze wegen in Public Private Partnerships (PPP) worden omgezet.

“Er zijn gesprekken gevoerd met de ondernemers. We gaan het niet meer overlaten aan de overheid, want dat was het verzoek. De ondernemers zoeken zekerheid. U krijgt twee nota’s van het PPP-model. Zij gaan dan bijdragen. We gaan de dc’s vragen, omdat hij dichtbij is, dat over te nemen. Dat is de enige manier om dit probleem op te lossen. Als het model werkt dan kunnen deze wegen binnen de kortste tijd geasfalteerd worden”, aldus Nurmohamed.

Source