Geen medaille voor Visser op 100 meter horden, Hassan door naar halve finale 1.500 meter

Nadine Visser vijfde op 100 meter horden, Sifan Hassan plaatst zich voor halve finale 1.500 meter

Geen medaille voor atlete Nadine Visser op de 100 meter horden deze maandag. Ze eindigde in de finale op de vijfde plaats, met een tijd van 12,73. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico kwam als snelste over de tien horden en won het goud in 12,37. Het zilver ging in 12,52 naar de Amerikaanse Kendra Harrison en Megan Tapper uit Jamaica rende in 12,55 naar brons.

Vissers plek op de ranglijst werd duidelijk na uitvoerige bestudering van de finishfoto; de 26-jarige Noord-Hollandse e was 0,01 sneller dan Devynne Charlton van de Bahamas. In haar eerste wedstrijd outdoor in het olympische seizoen had Visser nog een hamstringblessure opgelopen, maar daarvan was ze op tijd hersteld. In aanloop naar de Spelen kon ze zelfs nog wat wedstrijdritme opdoem. In Tokio kwam Visser, de houdster van het Nederlandse record op de 100 meter horden (12,62), soepel door de series. Ze liep haar eerste olympische finale.

Hassan sprint zich halve finale in na struikelpartij

Voor de finale van Visser was het vannacht eerst de beurt aan Sifan Hassan, die in actie kwam in de series van de 1.500 meter. Die kwalificatie leek aanvankelijk een vanzelfsprekendheid, maar werd nog spannend door een valpartij in de laatste ronde. De 28-jarige struikelde over Edinah Jebitok uit Kenia en moest daarna op de laatste vierhonderd meter een sprint trekken om uitschakeling te voorkomen.

Siffan loopt woensdag dus mee in de halve finale op dit onderdeel; maandagmiddag staat ze eerst in de finale van de 5.000 meter. „Ik schrok wel even, maar dacht meteen: ‘Ik kan niet stoppen’”, zei ze na afloop van de series over de val. „Ik denk niet dat het invloed heeft op de voorbereiding voor de finale van de 5000 meter.”

Sifan Hassans struikelpartij in de series voor de 1.500 meter. Ze wist zich alsnog de halve finale in te sprinten. Foto Phil Noble/Reuters

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Op zondag 1 augustus pakte zeilster Marit Bouwmeester het brons, de enige kleur medaille die zij in haar carrière nog niet wist te behalen. De hockeymannen werden na een shootout door Australië uitgeschakeld in de kwartfinale, net als beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Nadine Visser behaalde wel een finaleplaats, zij gaat op jacht naar een medaille op de 100 meter horden.

Lees hier het hele blog van 1 augustus terug

Naast Visser komen vandaag onder meer Sifan Hassan (series 1.500 meter, finale 5.000 meter), Dafne Schippers en Jamile Samuel (series 200 meter) en Femke Bol (halve finale 400 meter horden) in actie op de atletiekbaan. Bij het zeilen gaan Annemiek Bekkering en Annette Duetz als gedeeld koploper van start in de medal race. Ook gaat het baanwielrentoernooi van start, met op de eerste dag de teamsprint bij de vrouwen.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland:

Source