Gebruik verkeerde landkaart Suriname moet tot het verleden gaan behoren

Er wordt nog steeds een verkeerde landkaart van Suriname gebruikt. Dit is zowel nationaal als internationaal het geval. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zegt dat dit gauw tot het verleden moet gaan behoren.

“We zijn agressief bezig eraan te werken dat de juiste landkaart zowel op nationaal als internationaal vlak wordt gebruikt. Er zullen gesprekken gevoerd worden met de premier van Nederland Mark Rutte over de landkaart van ons land. Er moet een kaart zijn, waarbij de begrenzing duidelijk wordt aangegeven,” stelt de BIBIS-topman.

Volgens de bewindsman moet ook de samenleving geïnformeerd worden over het gebruik van de juiste landkaart. Ook bedrijven moeten tijdens presentaties de juiste kaart gebruiken. Het is volgens minister Ramdin ook belangrijk dat Surinaamse kinderen vroeg leren wat de juiste kaart is van het land.

Er zijn vaker discussies gevoerd in onder andere het parlement, waarin is gevraagd om de juiste kaart van Suriname te gebruiken bij de verschillende instanties. Zo moet bijvoorbeeld op alle overheidsinstanties en scholen, de juiste weergave van de Surinaamse kaart worden gebruikt.

Tigri
Het gebruiken van de juiste kaart, met duidelijke grenzen, moet helpen het bewustzijn over de omvang van het Surinaamse grondgebied alsook het nationaal gevoel te verhogen. Verder komt het regelmatig voor dat buurland Guyana kaarten publiceert, waarbij het Tigrigebied wordt aangegeven als te zijn behorend tot Guyana.

Steeds wanneer dit gebeurt, heeft het BIBIS schriftelijk protest aangetekend. Er zou steeds gebruikgemaakt worden van de Guyanese weergave, wat zeer spijtig is. Dit verzwakt het Surinaams standpunt internationaal.

Source