Gebrek aan communicatie zorgt voor speculatie en koersopdrijving

De wisselkoers heeft in de afgelopen weken een enorme sprong gemaakt. In Suriname vertaalt dit zich meteen in een armoedevraagstuk namelijk hogere prijzen en het bijna onbetaalbaar worden van dingen die dagelijks nodig zijn. Dit zei Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in het programma ABC Actueel.

“Terwijl de samenleving ziet dat de koers in de afgelopen week bijna dagelijks naar boven werd gesteld, zagen we dat elke vorm van communicatie in de vorm van geruststelling wegbleef van de belangrijkste autoriteiten”, zei Debipersad. Zo krijg je een situatie van wanorde die een kweekvijver creëert voor speculaties die verder de koers opdrijven.

Dat was ook het geval totdat eind vorige week de uitspraak kwam van vicepresident Ronnie Brunswijk, in zijn hoedanigheid als waarnemend president, dat er dus wel iets moet gebeuren en een hoge koers op dit niveau onacceptabel is. Het is volgens de VES-voorzitter belangrijk dat de overheid eindelijk van zich heeft laten horen, maar dat het beter zou zijn als er eerder een teken was gegeven dat er ingegrepen moet worden.

Debipersad is van mening dat er dit jaar eigenlijk niets schrikbarend negatief aan het gebeuren is met de economie. “Wat we wel constateren is dat we die derde tranche van het IMF hebben gemist. Dat was een tranche in juni en vermoedelijk ook de vierde tranche in verband met het opnieuw onderhandelen met het IMF over bepaalde door te voeren maatregelen”, stelde de VES-voorzitter.

Volgens de vicepresident moet de koers naar SRD 20. Debipersad zei dat krachtige taal niet gaat werken. Het valt allemaal in het straatje van een koers naar beneden bijpraten. De vraag is wat de impact ervan zal zijn. Volgens de VES-voorzitter moeten de getroffen maatregelen een positieve werking hebben, maar ze zijn niet duurzaam.

“We hebben een periode gehad van een stabiele wisselkoers. We moeten kijken wat verkeerd is gegaan in de afgelopen maanden, waardoor de koers in een maand een sprong heeft gemaakt van SRD 25 naar hoger”, aldus Debipersad.

Generated by Feedzy