Gajadien wil aanpak kleinschalige mijnbouwsector

Asiskumar Gajadien (VHP) heeft de regering, gisteren, tijdens de begrotingsbehandeling gevraagd om beleid los te laten op vooral de kleinschalige mijnbouwsector. Ook moeten er volgens hem meer financiële middelen uit deze sector gehaald worden, omdat deze sector direct gepaard gaat met enorme milieuschade. Hij legde hierbij vooral de nadruk op de kleinschalige mijnbouwbedrijven waar er voornamelijk aan de oppervlakte goud wordt gewonnen.

“Als je over Suriname vliegt, zie je diepe meren die groen of blauw gekleurd zijn. We weten niet of ze blauw of groen zijn vanwege de diepte van de krater of vanwege chemicaliën,” zei Gajadien. Hij bracht in herinnering dat Suriname het Minamata-verdrag getekend heeft, waarbij het land zich eraan heeft gecommitteerd om kwik uit te bannen. Echter zei de volksvertegenwoordiger, dat hij geen intens beleid ziet om dat te doen.

“We zijn bezig de komende generaties, voor een klein beetje geld uit die sector, te vernietigen. Ik vraag de regering om het beleid te presenteren met betrekking tot de omzetting naar andere methodes die gebruikt zullen worden. Cyanidegebruik vindt ongecontroleerd plaats en we kennen de overstromingen waarbij gesloten meren overlopen met alle vervuiling van dien aard. Ik roep de regering op niet om te lang te wachten met het beleid. We moeten onze mensen beschermen. We willen geen zieke samenleving,” betoogde Gajadien.

Met betrekking tot de skalians zei hij, dat er veel is gesproken in het parlement en de skalians op de Marowijnerivier zijn aangepakt. Hij vroeg zich af waarom dat wel kan op de Marowijnerivier, maar niet op het stuwmeer.

“Is het omdat de Fransen dat niet willen, omdat de samenlevingen in gevaar komen? Komen de samenlevingen rond het stuwmeer ook niet in gevaar? We weten dat er belangen spelen, maar wanneer houdt het op dat om belangen samenlevingen ten onder gaan. We willen duidelijkheid met betrekking tot het beleid. Kom mij niet vertellen dat we bezig zijn met een overgangsregeling om zaken af te schaffen. Als het slecht is voor het milieu en de gemeenschappen dan moeten we het doen,” zei Gajadien.

Ten aanzien van de multinationals haalde Gajadien aan, dat Rosebel Goldmines US$ 10 miljoen vooruit heeft betaald aan belasting. Ook Newmont heeft US$ 10 miljoen overgemaakt. Echter is dit bedrag door de regering geboekt als een schenking. Gajadien vroeg de regering om te praten met de multinationals om minimaal 15 procent winstbelasting te betalen.

De parlementariër wil dat de regering opnieuw onderhandelt met de multinationals om meer uit de winstbelasting te halen. Gajadien haalde aan dat in 2021 de mijnbouwbedrijven afgerond US$ 324 miljoen hebben afgedragen, terwijl de kleinschalige mijnbouw slechts US$ 20 miljoen. Dit terwijl in de verhouding qua productie er maar een klein verschil is.

Source