FVAS houdt eerste awardshow

Paul Woei A Tsoi, Henna Brunings, Carla Tuinfort, André Sontosoemarto, Peter Thielen, Monique Nouh Chaia en Marcel Pinas zijn de eerste personen die een award hebben gekregen van de Federation of Visual Artist in Suriname (FVAS). Deze organisatie heeft op 30 april haar eerste awardshow georganiseerd. De awards zijn uitgereikt op basis van de bijdrage die deze personen hebben geleverd aan de kunstwereld.

Op dezelfde avond vond ook de lancering plaats van het project ‘In het licht van de kunst.’ Dit project werd twee jaar geleden gestart, waarbij er een aantal kunstenaars werden geïnterviewd. Dit beschouwt de organisatie als geschiedschrijving van de kunstenaars in Suriname. De reeds geïnterviewde kunstenaars zijn: Ted Heymans, Aroussio Hilversum, Stanny Handigman, Rinaldo Klas, André Sontosoemarto, Paul Woei A Tsoi, Ardie Setropawiro, Meltem Karakoyun, Anand Binda, Leonard Wong Loi Sing, Glenn Fung Loi, André van Friderici, Melany Ijzer en Fabian de Randamie.

Het is nu meer dan ooit geoorloofd om de geschiedenis van de kunstenaars vast te leggen en deze informatie te delen met de rest van de samenleving. De tijden zijn veranderd voor kunstenaars in Suriname. Het ligt in de bedoeling om meer kunstenaars te interviewen in verband met het 25-jarig bestaan van de FVAS.

Iedere kunstenaar zal geïnterviewd worden, ongeacht of die verbonden is aan de FVAS. De opgenomen video’s duren vijftien tot twintig minuten. Er werd een minuut stilte in acht genomen voor de kunstenaars die ons zijn voor gegaan. Kunstenaars moeten erkend worden voor het werk dat ze produceren.

Heymans en Setropawiro zijn benoemd tot ereleden van de FVAS. Tijdens het evenement kregen opkomende kunstenaars: Aroussio Hilversum en Raymill Nerkust een oorkonde van de organisatie. De awarduitreiking zou twee jaar geleden plaatsvinden, 18 december 2020, maar werd verschoven vanwege de COVID-19-pandemie.

De bedoeling is om volgend jaar weer awards uit te reiken, wat betekent dat dit om de drie jaar zal plaatsvinden. De award werd ontworpen door beeldhouwer Jhunry Udenhout. De awards zijn gemaakt van mahoniehout en hebben allemaal iets unieks.

Source