Fans over naderend einde Koffietijd: ‘Het hoorde bij mijn ochtendritueel’

Bijna dertig jaar na de eerste aflevering van Koffietijd in 1994 verdwijnt de ochtendshow volgend voorjaar definitief van de buis. De “trouwe schare fans”, zoals RTL-directeur Peter van der Vorst de vaste kijkersgroep in een verklaring noemt, blijkt niet groot genoeg om het programma over onder meer entertainment, lifestyle en recepten te redden.

“Heel erg jammer”, reageert de 54-jarige Petra Huijsman. Ze zegt sinds de ‘doorstart’ van Koffietijd in 2010 nauwelijks een aflevering te hebben gemist. “Het is echt een momentje voor jezelf, daar draait het om.” Huijsman prijst de luchtigheid en gezelligheid van het programma, evenals de humor en huiselijkheid.

“Koffietijd is voor mij echt een moment om even te zitten en even te stoppen met prikkels in huis waarmee ik iets moet doen. Natuurlijk zitten er ook onderwerpen bij waar ik wat minder mee heb, maar dan loop ik even weg en ga ik bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen.”

Vanwege haar werk in de kinderopvang kan Huijsman niet alle afleveringen live zien. “Ik kijk het regelmatig terug. Het programma biedt me veel herkenning, zowel qua gasten als qua taal die er wordt gesproken. Het is niet te ingewikkeld, een soort huis-, tuin- en keukentaal.”

Ochtendritueel

Het ochtendprogramma van RTL bestaat al 28 jaar. In april 1994 presenteerden Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij de allereerste aflevering van Koffietijd!, dat toen nog een uitroepteken in de titel had. Het concept omvatte onder meer een gesprek met een bekende Nederlander, een metamorfose van een kijker en natuurlijk: koffie.

De 79-jarige Marlene Cauberg kijkt al sinds het begin naar Koffietijd en vindt het verschrikkelijk dat het programma binnenkort stopt. “Ik was gek op Koffietijd, dus het was een klap op mijn hersens om dit te horen. Het was een zeer interessant programma met iedere keer weer andere gasten en veel aandacht voor vrouwen. Voor iedereen was er wat. Het hoorde bij mijn ochtendritueel.”

In 1996 werd de 500ste aflevering van Koffietijd uitgezonden, dat ging toen zo:

Tussen 2001 en 2010 was Koffietijd ook al van de buis, nadat het was geschrapt vanwege tegenvallende kijkcijfers. Ook nu betekenen die de genadeklap. Gemiddeld stemmen iedere dag tussen de 100.000 en 160.000 mensen af op het programma, dat op werkdagen live wordt uitgezonden tussen 10.00 en 11.00 uur.

Volgens sponsoren Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij is het aantal kijkers niet meer genoeg. En zonder hun bijdrage lukt het niet om het programma voort te zetten, zei RTL-directeur Van der Vorst in een verklaring.

“Heel jammer dat het weer om geld gaat dat het niet meer doorgaat”, reageert trouwe kijker Ans van Schagen. “Ik hoop dat het misschien met een ander concept wel kan doorgaan.” Ook Van Schagen, die 73 jaar is, keek al naar het programma toen Van Willigenburg en Bekooij het nog presenteerden. “Ik vind het een heerlijke tijd voor mezelf.”

Ook houdt Van Schagen van de informatie die het programma haar geeft over kleding, recepten en het huishouden. “En ook nieuws over films, muziek, zang en dans. En de heerlijke gerechten die de koks daar maken.”

Reclame

Op sociale media laten overigens ook mensen van zich horen die wel begrijpen waarom Koffietijd moet stoppen, of die er niets om geven.

Sommigen vinden dat het programma te veel werd beheerst door reclame:

De laatste aflevering van Koffietijd is in mei; de exacte datum is nog niet bekend. Loretta Schrijver, sinds 2010 een van de vaste presentatoren van het ochtendprogramma, put er naar eigen zeggen troost uit dat zij en haar team tot die tijd nog vooruit kunnen. Haar collega Quinty Trustfull spreekt op Instagram van een “end of an era”.

“We kunnen nog zeven maanden hele leuke uitzendingen maken”, reageerde Schrijver op Radio 538. Ze vindt het verdrietig dat Koffietijd stopt, maar begrijpt het besluit naar eigen zeggen wel. “Er wordt gekeken naar wat het oplevert. Het is een duur programma, iedere dag een uur live met alles erop en eraan.”

Plannen voor na Koffietijd heeft de presentatrice “natuurlijk” nog niet. “Dit is nog nauwelijks tot me doorgedrongen.”

Generated by Feedzy