Exitpolls Israël hinten op terugkeer Netanyahu

De Likud-partij van oud-premier Benjamin Netanyahu heeft bij de verkiezingen in Israël volgens exitpolls zo’n 31 van de 120 zetels in het parlement weten te bemachtigen. Met zijn rechts-religieuze politieke blok wordt hij ingeschat op 61 of 62 zetels. Dat is net genoeg voor een meerderheid.

Daarmee scoort Netanyahu volgens de exitpolls beter dan zijn rivaal, de huidige premier Yair Lapid. Die zou met zijn politieke blok uitkomen op 54 of 55 zetels.

De exitpolls zijn bekendgemaakt direct na het sluiten van de stembureaus, om 21.00 uur Nederlandse tijd. De komende dagen worden alle stemmen geteld. De definitieve uitslag laat mogelijk nog een week op zich wachten.

Comeback

De ultrarechtse partij Joodse Kracht van kolonist Itamar Ben-Gvir is volgens de exitpolls de derde partij van het land geworden. Ben-Gvir zou in een rechtse regering met Netanyahu op een ministerpost kunnen rekenen.

Als de exitpolls uitkomen, betekent dat dat de van omkoping verdachte Netanyahu hoogstwaarschijnlijk terugkeert als premier. De 73-jarige Netanyahu was van 1996 tot 1999 al premier en later ook tussen 2009 en 2021.

Vijfde verkiezingen in vier jaar

Het waren de vijfde verkiezingen in Israël binnen vier jaar tijd. Aangenomen werd dat de Israëliërs verkiezingsmoe zijn, maar toch was er dit keer waarschijnlijk de hoogste opkomst in jaren.

De verkiezingen werden uitgeschreven na de val van de regering-Lapid. Zijn bonte coalitie was het vaak niet met elkaar eens en verloor eerder dit jaar de nipte meerderheid in het parlement.

Generated by Feedzy