Excuses en beloftes van beterschap in Zuid-Korea na halloweendrama

De Zuid-Koreaanse minister van Binnenlandse Zaken Lee Sang-min heeft zijn excuses aangeboden voor het halloweendrama afgelopen weekend. “Als de minister die toezicht houdt op de veiligheid van het publiek, bied ik mijn oprechte excuses aan voor het incident”, zei Lee. Hij voegde eraan toe dat de regering “onbeperkte verantwoordelijkheid had voor de veiligheid van ons volk”.

Eerder vandaag zei de hoogste politiechef van Zuid-Korea Yoon Hee Keun een “zware verantwoordelijkheid” te voelen voor het niet voorkomen van de ramp. Volgens hem zijn vroege noodoproepen niet goed afgehandeld door de politie. “De politie zal haar best doen om te voorkomen dat een tragedie als deze opnieuw gebeurt”, sprak Yoon.

Vooral jonge vrouwen

Yoon zei dat uit een eerste onderzoek is gebleken dat de politie veel telefoontjes had binnengekregen van burgers die de autoriteiten op de hoogte brachten van het potentiƫle gevaar van een menigte die zich in Itaewon verzamelde. Agenten die deze oproepen hadden ontvangen, reageerden niet op een bevredigende manier.

Bij de ramp zijn minstens 156 mensen omgekomen. 151 mensen raakten gewond, van wie er 29 in kritieke toestand verkeren. De meeste dodelijke slachtoffers zijn jonge vrouwen. Het gaat volgens cijfers die vandaag zijn vrijgegeven om 101 vrouwen van rond de twintig jaar.

De meeste slachtoffers vielen in een steegje naast het Hamilton Hotel, in het hart van het uitgaansdistrict Itaewon.

Beelden van het gedrang zaterdag:

De Zuid-Koreaanse premier Han Duck-soo wees het ontbreken van “institutionele steun” voor maatregelen rond het beheersen van mensenmassa’s aan als een van de oorzaken van de ramp. Han zei hij dat in het lopende onderzoek ook bekeken wordt of door de relevante instellingen ter plaatse adequaat is gereageerd.

Expert crowd management Syan Schaap over wat er misging in Seoul:

Ook president Yoon Suk Yeol heeft gezegd dat het in Zuid-Korea ontbreekt aan kennis van crowd management, meldt persbureau AP. In een kabinetsvergadering riep hij op tot het gebruik van drones en andere hightech-middelen. Hij zei dat de regering binnenkort een vergadering zal houden met deskundigen om de algemene nationale veiligheidsregels te herzien.

Het drama in Seoul is de dodelijkste ramp in Zuid-Korea sinds het zinken van de veerboot in 2014 waarbij 304 mensen omkwamen. Ook daar kwamen lakse veiligheidsregels aan het licht.

Generated by Feedzy