Elke 5e van de maand worden brandstofprijzen aangepast

Overheid betaalt in april SRD100 miljoen aan brandstofsubsidies

De prijs van Unleaded en V-power wordt per vandaag, donderdag 5 mei, als volgt aangepast: Unleaded – Srd 22,71, V Power – SRD 26,31. De dieselprijs blijft ongewijzigd op SRD 19,87. Naar verluidt, zullen voorlopig elke 5e van de maand de brandstofprijzen worden aangepast. “Voorlopig, want gezien de internationale olieprijs, is het niet mogelijk om benzine goedkoper aan te bieden. De afspraak om elke 5e van de maand de brandstofprijzen aan te passen, is er sinds vorig jaar met de regering en de oliemaatschappijen”, aldus een betrouwbare bron.

De regering maakte in een persbericht bekend, dat zij de nieuwe pompprijzen heeft vastgesteld. “De afgelopen maand had de internationale olieprijs een grillig verloop. De voornaamste oorzaak is de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De internationale prijs voor diesel was in april 9% hoger dan in maart terwijl de prijs voor unleaded 1% hoger uitviel. De kostprijs zonder governmenttake en zonder subsidies, komt neer op SRD 26.02 voor diesel en SRD 22.71 voor unleaded”, aldus het ministerie van Financiën.

Subsidie op diesel

Om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Surinaamse burgers te beperken, heeft de regering een tijdelijke subsidie op brandstof toegepast. “De pompprijs voor diesel blijft daardoor ongewijzigd op SRD 19,87 per liter. Dit betekent een subsidie van SRD 6,15 per liter. Voor unleaded is er geen subsidie of governmenttake. De pompprijs gaat van 20,95 naar SRD 22,71 per liter. Voor super wordt de prijs SRD 26,31 per liter. Hier wordt er wel een govern-menttake toegepast. Het totale bedrag aan subsidies van de overheid in april bedroeg SRD 100 miljoen. Voor de komende maand mei zal het subsidiebedrag ongeveer gelijk zijn. De regering doet een oproep aan eenieder om zuinig om te gaan met brandstof en zoveel als mogelijk te carpoolen. Op dit moment is in voorbereiding een nieuw subsidiesysteem op basis van subjectsubsidies. Dit zal gebeuren aan de hand van elektronische credits. Bij vlot verloop zal dit het tijdelijke systeem van objectsubsidies in juni kunnen vervangen” , aldus het ministerie van Financiën.

The post Elke 5e van de maand worden brandstofprijzen aangepast appeared first on DE WEST.

Source