Eerste Cashpnt-machine in Goejaba geïnstalleerd

GFC NIEUWSREDACTIE- Zaterdag heeft de officiële launch van het project Giralisatie “ Financial Inclusion” en hiermee de installatie van de eerste Cashpnt-machine te Gujaba in het Surinaamse binnenland plaatsgevonden.

Hiermee is het proces ingezet om bestaande ATM’s (pinautomaten) te vervangen met één soort: Cashpnt. Die zijn rood van kleur en kunnen door klanten van alle banken worden gebruikt.

Door dit systeem zullen De Surinaamsche Bank, Hakrinbank, FinaBank, Surinaamse Postspaarbank en de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo hun ATM’s afstoten naar Banking Network Suriname.

In samenwerking met de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft op 31 juli de eerste Cashpnt in gebruik genomen te Goejaba in district Sipaliwini.

Onder de aanwezigen bevonden zich de president, vicepresident en de ministers van Sociale Zaken (SOZAVO) en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie.

De transformatie van “kas naar giraal” houdt in dat alle uitkeringen en financiële steun naar de doelgroepen van SOZAVO in de nabije toekomst giraal zal plaatsvinden.

Minister Uraiqit Ramsaran van SOZAVO gaf te kennen dat binnen het herstelplan er 16 maatregelen zijn welke het Sociaal vangnet vormen.

SOZAVO is belast met 10 maatregelen waarvan de 7e zaterdag van start is gegaan. “Financial inclusion” was een wens van velen vóór mij, maar vandaag heeft deze regering het tot werkelijkheid gemaakt, want vandaag wordt de eerste stap gelegd voor de toekomst ” aldus de bewindsman.

Alvorens de transformatie te starten zijn de verschillende uitkeringen en financiële steun binnen 1 jaar tijd tot twee maal toe verhoogd door de Regering Santokhi-Brunswijk. Ook is er een inventarisatie gemaakt van de verschillende betalingsachterstanden.

Het ministerie werkt ernaar toe om voor het einde van het jaar de achterstanden te hebben uitbetaald.

Ramsaran gaf aan dat dit project in de toekomst vele voordelen met zich zal meebrengen, waaronder een vlotte en transparante afhandeling bij de betalingen, efficiënte dienstverlening, keuzevrijheid, bezuiniging in exploitatiekosten, makkelijke monitoring van de uitbetalingen, veilige betaalmethode, spaarzaamheid en de mensen kunnen nu ook eventueel een krediet nemen.

In dit project zullen niet alleen de doelgroepen van SOZAVO worden meegenomen, maar ook de kleine ondernemers waaronder de hosselaars, de marktventers, de bootsman, de podosiri verkoper en anderen die eerder niet over een bankrekening konden beschikken.

De SOZAVO-bewindsman feliciteerde de Surinaamse samenleving met deze mijlpaal, want de eerste stap van “Financial inclusion” is vandaag gelegd.

Samen met de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Sentelia Melitia overhandigde de bewindsman vier pinpassen aan de locale gemeenschap.

Source