‘Duitse schade door overstromingen bedraagt mogelijk tot 30 miljard euro’

Mogelijk loopt de schade door de overstromingen in Duitsland van vorige maand op tot zo’n 30 miljard euro. Dat stelde de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Armin Laschet maandag op basis van een schatting, zo melden internationale persbureaus. Hoe deze schatting precies tot stand is gekomen, heeft de premier niet bekendgemaakt.

In zijn eigen deelstaat zou de schade zo’n 13 miljard euro bedragen, aldus Laschet. Onder meer 150 scholen en 250 gebouwen als apotheken, dokterspraktijken en poliklinieken zijn beschadigd door het noodweer. In de andere getroffen deelstaat, Rijnland-Palts, zou de schade nog hoger liggen, waardoor het totaalbedrag op ongeveer 30 miljard euro uit zou komen.

Lees ook: Nu het water zakt, dringt de watersnood de Duitse politiek binnen

Gesprekken over herstelpakket

Op basis van de schatting eist Laschet dat de federale overheid zo’n 20 tot 30 miljard euro beschikbaar stelt voor de herstelwerkzaamheden in het getroffen gebied; dinsdag beginnen daarover gesprekken tussen de regio’s en Berlijn. Het Duitse weekblad Der Spiegel stelde vorige week op basis van bronnen dat het herstelpakket „zeker tien miljard euro” zal bedragen.

Bij de overstromingen van vorige maand, die naast West-Duitsland ook het oosten van België en het zuiden van Nederland troffen, kwamen alleen al in Duitsland 181 mensen om het leven. „Na alles wat ik de afgelopen weken heb gezien, ben ik nog steeds diep geschokt”, zo stelde Laschet maandag.

Source