Dubois: “Hoefdraad in euforische stemming”

Interpol heeft het besluit genomen om de signalering tevens opsporing van de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, internationaal niet viraal te doen gaan. Dit laat zijn advocaat Murwin Dubois, vandaag, weten aan Radio ABC. Volgens hem zal iedereen in een euforische stemming zijn als die niet op een internationale Most Wanted lijst wordt geplaatst. Suriname had een verzoek gedaan bij Interpol om Hoefdraad internationaal te doen vervolgen. Dit verzoek is niet gehonoreerd.

Dubois geeft aan dat zijn collega-advocaten in Amerika een zaak hebben aangespannen en Interpol hebben benaderd om aan te geven waarom het verzoek van Suriname niet gehonoreerd zou kunnen worden. Dat hebben ze volgens Dubois kennelijk met succes kunnen doen. Hij geeft aan dat er vanuit het juridische team van Hoefdraad in Suriname informatie is gedeeld met het team in Amerika. Deze informatie is gesorteerd en voorgehouden aan Interpol.

De advocaat legt uit dat er een periode is wanneer men bezwaar kan optekenen tegen een verzoek dat is gedaan aan Interpol. Er is toen gebruikgemaakt van die periode. Bezwaar aantekenen tegen het verzoek is in overleg gedaan met de advocaat van Hoefdraad in Suriname. Dubois laat eveneens weten, dat zijn cliënt Hoefdraad niet aanwezig was. Het is tevens geen proces waar de persoon in kwestie aanwezig moet zijn, omdat het een schriftelijk proces is geweest. Er is schriftelijk gecorrespondeerd over het bezwaar en aanvullende informatie is verstrekt aan Interpol.

Dubois typeert het besluit van Interpol als een significant succes in de zaak Hoefdraad. Hij gaat door in het traject van het zuiveren van de naam van de gewezen minister van Financiën. Hij adviseert zijn cliënt om niet naar Suriname te komen, mocht die zich daar bevinden, omdat binnen de grenzen van Suriname, hij nog altijd opgespoord wordt. Hoefdraad staat tevens op het Most Wanted lijst van Suriname.

Dubois geeft niet prijs waar zijn cliënt zich bevindt. Mocht die in Suriname zijn, wordt die geadviseerd daar te blijven want tot nu toe is het de opsporing niet gelukt om hem op te pakken. Vandaar dat er een verzoek was gedaan aan Interpol om hem te plaatsen op de Most Wanted lijst.

In de zaak van Hoefdraad is het juridische team bezig met het verder bepalen van de strategie. Het is eveneens niet uitgesloten, dat er aangeklopt wordt bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. “We stoppen niet. Meneer Hoefdraad is onrecht aangedaan,” zegt Dubois. Dat stuk onrecht willen we gezuiverd krijgen.

Source