Donderdag persconferentie van advocaten kroongetuige Marengo

De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong noemen het „onbegrijpelijk” dat Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, door demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus als voorzitter van de onderzoekscommissie is benoemd. Ze zijn daar bijzonder ontstemd over. De NCTV – en voorloper NCTb – is verantwoordelijk voor beveiligingszaken. De Vries werd niet beveiligd.

„De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige”, aldus Schouten. „Daarom moet er een echt onafhankelijk onderzoek komen, uitgevoerd door iemand die helemaal los staat van de Nederlandse staat en dus ook de NCTV en het OM.”

Locatie onbekend

Zij zullen dat donderdag aangeven in het gesprek met het ministerie en later in de persconferentie met een verslag van dat gesprek komen, laat Schouten weten. Uit veiligheidsoogpunt wordt nog niet bekendgemaakt waar de bijeenkomst donderdagmiddag gaat plaatsvinden.

Grapperhaus liet eerder al weten „juist Joustra” te hebben gevraagd voor de klus omdat hij veel ervaring heeft met het leiden van onafhankelijk onderzoek.

Sinds begin 2018 bekend werd gemaakt dat Nabil B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Tegen de twee verdachten van de moord op Wiersum is vorige maand een levenslange gevangenisstraf geëist, de rechtbank moet nog uitspraak doen. Peter R. de Vries werd begin vorige maand in het centrum van Amsterdam neergeschoten toen hij naar de parkeergarage liep na een uitzending van RTL Boulevard. Kort daarna werden twee verdachten opgepakt.

Marengo gaat om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi. Hij is geen verdachte in de drie moordzaken rond de kroongetuige, maar er wordt wel naar hem gewezen als mogelijke opdrachtgever.

Source