Dilemma: Veel kinderen willen wel naar school, maar ook werken

Momenteel heb je heel wat jongeren die niet naar school kunnen. Het ene deel kan het zich niet permitteren, terwijl anderen ervoor kiezen niet te gaan en nog een deel die aangeeft dat zij het wel willen maar niet weten wat zij willen doen. 

“De huidige situatie heeft jongeren zelfs gedwongen een baan te gaan zoeken en als zij eenmaal het lekkere er van hebben gevoeld, gaan zij dat blijven doen. Je hebt velen die momenteel in de war zijn, zij hebben namelijk de gelegenheid naar school te gaan, maar willen liever werken. En dan heb je andere jongeren die wel naar school willen, maar van wie de ouders het niet breed hebben. Je hebt zelfs jongeren die naar school willen, maar liever dingen zitten te verkopen om geld te maken”, zegt een man in gesprek met Dagblad Suriname. 

Hij geeft aan dat hij een groep jongens vaak aanspreekt. “Zij zijn niet mijn kinderen, maar ik vind het heel jammer om ze dagelijks zo over straat te zien. Ondanks dat ik enkelen hulp heb aangeboden zie je ze toch over straat. Na onderzoek ontdekte ik dat zij wel naar school willen, maar het geld eerder willen zien in hun handen en op zo een manier ook de spullen verkocht hebben die zij hadden gekregen om juist naar school te gaan. In de groep is er een die het positief meent, omdat hij zijn ouders wil helpen. Dagelijks een bordje eten op tafel zetten is heel moeilijk. Maar zij zijn veels te jong. Er moet aan het eind een betere instelling komen om deze jongeren te helpen”, benadrukt de man. 

“Maar voor nu blijf ik tot ze praten. Je mag naar een werk zoeken, maar doe dat na school. Je had een tijd dat er geen school was en een tijd waarin je amper van educatie kon genieten. Nu is het er, maak er goed gebruik van, op zo’n manier ontwikkel je jezelf en heb je ook een idee van wat je tegen zal komen of aan kan. De jongens helpen met wat centjes of ondersteunen met schoolbenodigdheden doe ik niet meer, maar praten blijf ik wel doen. Ik ben een beetje getraumatiseerd. Op zo een manier verpesten zij het wel voor de anderen die het wel graag willen. Het is ook goed als de ouders zelf praten tot de jongeren en ook blijven praten. De kinderen aan hun lot overlaten is geen oplossing.” 

TM

Generated by Feedzy