Derde stad van Afghanistan valt in handen van Taliban

Eerder vandaag maakte het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken al bekend dat de strategisch belangrijke plaats Ghazni was gevallen. Die stad ligt aan een belangrijke snelweg tussen de hoofdstad Kabul en Kandahar, de tweede stad van het land, waar op dit moment al hevig wordt gevochten. De verovering van Ghazni kan mede daardoor grote gevolgen hebben voor de hoofdstad.

Terugtrekking militairen

Ongeveer tegelijk met de aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-troepen uit Afghanistan, in april, begonnen de Taliban gebied te veroveren. In eerste instantie werden vooral successen geboekt op het platteland, maar nu valt de ene na de andere grote stad in handen van de jihadisten.

Met de veroveringen van vandaag hebben de Taliban nu 11 van de 34 provinciehoofsteden in handen gekregen in slechts een week. Vanochtend werd ook duidelijk dat Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, op het punt stond veroverd te worden. Het voormalige Kamp Holland, nu de basis van de nationale veiligheidstroepen, lag ook onder vuur.

‘VS evacueert ambassadepersoneel Kabul’

Amerikaanse militaire inlichtingen, waar persbureau AP over schrijft, wijzen erop dat Kabul binnen dertig dagen onder grote druk kan komen te staan als de opmars van de Taliban op deze manier doorgaat. In dat geval zou de Afghaanse regering genoodzaakt zijn om troepen uit andere steden terug te trekken, waardoor de Taliban hun greep op de rest van het land kunnen verstevigen.

Ondertussen meldt persbureau Reuters dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op korte termijn zal aankondigen dat de ambassadestaf in Kabul zal worden geëvacueerd. Twee bronnen zeggen tegen Reuters dat het Amerikaanse leger daarbij zal helpen, waardoor er dus korte tijd wat extra Amerikaanse troepen in het land zullen zijn.

De Amerikaanse ambassade in Kabul schrijft op Twitter dat er meldingen binnenkomen van Taliban-strijders die Afghaanse militairen executeren die zich hebben overgegeven. De Amerikanen spreken van mogelijke oorlogsmisdaden.

Source