Demissionair kabinet mikt op 1 november om alle maatregelen te schrappen

Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge (Volksgezondheid) gaven tijdens de coronapersconferentie opnieuw tekst en uitleg over maatregelen om het virus te beteugelen. Rutte vertelde dat 1 november alleen haalbaar is zonder tegenvallers. „Dat weten we dus niet zeker. Maar als het kan gaat de samenleving terug naar normaal, dat wil je uiteindelijk.”

Te snel versoepelen aan het begin van de zomer ’was een behoorlijke leerervaring’ zei Rutte. „Het is zaak dat we ons niet weer laten verrassen.” Hoe gaan we terug naar normaal, is volgens de premier de vraag.

Stap voor stap

’Stap voor stap’, zegt minister De Jonge over de manier waarop maatregelen worden afgebouwd. „Daarom beginnen we bij het hoger onderwijs, en willen we vervolgens op 20 september in de hele samenleving de 1,5 meter afstand schrappen.” Aan alle maatregelen komt ook een keer een eind, vertelt de bewindsman. „We verwachten dat het 1 november kan zijn, maar zeker weten doen we dat niet.”

De grote vraag is vooral hoe de beperkingen moeten worden afgebouwd, nu steeds meer Nederlanders beschermd zijn tegen het virus. Veel lekte al uit. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand al niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Wel geldt er nog een maximale groepsgrootte van 75 personen.

Alle andere bestaande maatregelen worden tot en met 19 september verlengd. In de horeca is een vaste zitplaats dus voorlopig verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Het kabinet geeft opdracht om vanaf 20 september ’mystery guests’ in te zetten in de horeca om te controleren of testen voor toegang wordt nageleefd. Voor evenementen werd de knoop al eerder doorgehakt, omdat ze daardoor tijdig aanspraak konden maken op compensatie.

Discotheken en nachtclubs

Discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet weer open. Volgens Rutte is er geleerd van eerdere versoepeling, waarna discotheken en nachtclubs besmettingshaarden bleken.

Eendaagse evenementen mogen alleen met maximaal 750 bezoekers die beschermd zijn tegen het virus, besloot het demissionaire kabinet. Tot half september blijft dat besluit sowieso gelden. Het kabinet wil vanaf 20 september de 1,5 meter afstand volledig loslaten, en dan gaan werken met coronatoegangsbewijzen.

Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen. Het gratis testen zou oorspronkelijk mogelijk zijn van 1 juli tot 31 augustus, maar dat wordt nu dus met een maand verlengd. Het idee erachter was dat nog niet iedereen deze zomer de kans had gehad om volledig gevaccineerd te zijn, maar een vaccinatie of een negatieve test wel door veel landen als voorwaarde wordt gesteld om binnen te komen.

Minister De Jonge riep Nederlanders op om te vaccineren, al wil het kabinet niet aan een verplichting om dat te doen. „1,5 jaar heeft het virus ons in de greep, om uit de greep van dit virus te komen moeten zoveel mogelijk mensen de keuze maken voor vaccinatie. Plan je prik.” Testen zal op een gegeven moment niet meer worden vergoed, dat moet volgens De Jonge ’een stimulans’ zijn om te vaccineren.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad zijn er nog zo’n 1,8 miljoen mensen in Nederland die geen immuniteit tegen het coronavirus hebben opgebouwd, waarschuwde hij. Van die groep zouden er volgens de minister nog duizenden in het ziekenhuis kunnen belanden.

Op 17 september wordt besloten of een volgende stap verantwoord kan worden genomen.

Source