‘De situatie is niet uitzichtloos maar wij hebben extra krachten nodig’

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — “Hoewel de exploitatie moeizaam verloopt, kunnen we het nog redden.” Maar het is, volgens voorzitter Heydi Cederboom, vooral door personeelstekort passen en meten om de dienstverlening bij de Stichting tehuis voor vrouwen in crisissituaties (Sticris) op gang te houden. “De situatie is niet uitzichtloos, maar wij hebben extra krachten nodig. Wij zouden van de overheid personeel, onder wie maatschappelijk werksters krijgen, maar de overheid heeft zelf tekort aan dit kaderpersoneel.”

Cederboom maakt duidelijk dat Sticris niet kan blijven roepen dat zij geen personeel heeft. “Wij zullen er daarom alles aan doen om het personeelsprobleem linksom of rechtsom op te lossen. Wij vertrouwen erop dat het goed komt.” Sinds vijf maanden stelt het ministerie van Justitie en Politie personeel voor 24 uurs beveiliging van de vrouwen beschikbaar.

Sponsors

Sticris heeft voor een goede dienstverlening minstens één leidinggevende en twee maatschappelijk werksters nodig. De managementtaken en ondersteuning en begeleiding worden tijdelijk opgevangen door bestuursleden. “Zij hebben de kennis, waardoor wij ons nog even kunnen redden. Het probleem moet echter binnen afzienbare tijd worden opgelost.” De stichting krijgt geen subsidie van de overheid, maar is wel van plan die aan te vragen. De enige maatschappelijk werkster die ze nu heeft, wordt voor maximaal één jaar door een sponsor betaald.

Overigens, het gaat niet alleen om het probleem op het personele vlak, ook op financieel gebied moet de instelling creatief zijn. “Wij zijn voortdurend op zoek naar sponsoring om de overige exploitatiekosten te kunnen blijven betalen. Dat lukt, zij het met heel veel inspanning, aardig”, aldus Cederboom tegenover de Ware Tijd.

Huiselijke sfeer

De stichting kan het hoofd nog boven water houden door sponsorovereenkomsten van één jaar. Een sponsor ‘adopteert’ dan één van de dertien kamers, waarbij de bedrijfsnaam bij de kamer wordt vermeld. Als het jaar voorbij is, kan de sponsor besluiten of die ermee doorgaat of niet. Alle dertien kamers (er zijn op dit moment elf bezet) hebben alle benodigde voorzieningen. Om het herstel- en behandeltraject te bespoedigen, wordt zoveel mogelijk een huiselijke sfeer geschapen.

Het werk heeft vanaf een brand die het gebouw in de as legde in 2011 stilgelegen. “We hebben eerst geprobeerd de grond aan de Kankantriestraat te ruilen voor een rustigere buurt, maar dat is niet gelukt. Toen begon de planning voor herbouw. We hadden gedacht het geld hiervoor heel snel bijeen te krijgen. Als oliemaatschappij Apache niet op ons pad was gekomen, was het gebouw er nu niet.” Sticris heeft vorig jaar de opvang van vrouwen hervat. De Ware Tijd heeft tevergeefs geprobeerd een reactie van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting te krijgen.

Generated by Feedzy