‘De basketbalwereld heeft een pilaar verloren’

“Ik ben erg aangeslagen… het is een groot verlies.” Conrad Issa heeft het moeilijk wanneer de Ware Tijd hem om een reactie vraagt in verband met het heengaan van Lloyd Goedschalk, de voorzitter van basketbalclub CLD. “… Lloyd en ik… we go back, forty years; vanaf de school, basketbaltijden en allerlei andere zaken die we samen hebben gedaan. Natuurlijk was CLD onze grootste passie, waarbij we heel goed samen hebben gewerkt.” Goedschalk (61) overleed op 13 september.

Tekst Terence Oosterwolde
Beeld Gilbert Jacott en dWT archief

Die passie – CLD – deelde hij ook met Zephanya Zeefuik. De 34-jarige ondervoorzitter koestert warme herinneringen aan de overleden voorzitter. “Hij was een heel vrolijk mens en hield van spontane acties.” Ze moet lachen. “Het was nooit meneer Goedschalk. Iedereen kende hem als ‘Koetie’.” Toen ze zich als meisje van veertien, vijftien jaar aansloot bij de club werd ze goed opgevangen door Goedschalk en zijn vrouw. “Ze vervulden de vader- en moederrol binnen de organisatie.”

Issa raakt niet uitgesproken over de bijdrages die Koetie heeft geleverd aan met name de basketbalsport. “Voor wat betreft de basketbalwereld denk ik dat we met zijn allen weten dat we een kanjer hebben verloren. Iemand die altijd bereid was om zijn medewerking te verlenen.”

De twee kenden elkaar vanaf de schoolbanken, maar ook daarna bleef de band hecht mede door gezamenlijke liefdes: CLD, Faverey Boys en de Surinaamse Basketbalassociatie, waarvan Issa vanaf februari 2013 hoofdbestuurslid is. Hij moet lachen wanneer hij terug denkt aan hun periode als CLD-spelers. “Het was de tijd van Caatje (Milton Calor), de Chambies en Chelius. Lloyd en ik waren bekend als de bronbangi masters. We waren elke training present, maar wanneer er wedstrijd was, koos Dikke (Ro Koorndijk) niet voor ons.”

“Lloyd was een perfectionist. Hij liet niets aan het toeval over. Wat dat betreft waren we niet altijd op één lijn”

Conrad Issa

Dromen

Hoewel ze als spelers niet de beste waren, bleek de leiding overtuigd van hun andere skills en werd Issa door ‘Doc’ (Paul Faverey) gevraagd CLD over te nemen. “Lloyd en ik hebben dat met heel veel plezier gedaan.” Zijn stem licht op wanneer hij het heeft over het project ‘CPI’. “We hebben twee kapotte hallen compleet gerenoveerd en ‘Home of CLD’ was geboren.”

Issa herinnert zich als geen andere het keiharde werk dat Goedschalk verzette. “Ik weet niet als het kwam door zijn werk bij de Amerikaanse ambassade, maar Lloyd was een perfectionist. Hij liet niets aan het toeval over. Wat dat betreft waren we niet altijd op één lijn, maar uiteindelijk was dat onze kracht: projecten uitvoeren en tot een goed einde brengen.”

Zeefuik beaamt de drive die Issa schetst. “We droomden vaak over wat we met CLD zouden doen. Vaak genoeg is heel veel gerealiseerd, maar soms is het ook gewoon een droom gebleven”, vertelt ze lachend. “Maar met Lloyd was het altijd ‘grote dingen doen, nooit simpel doen’ … hij was altijd apart.”

Een karakteristiek die ze bewonderde, was dat hij nooit streste over zaken. “Hij geloofde in oplossingen en zei dat er voor alles een oplossing was. En mensen hypen kon hij als de beste. Hij kon je heel goed laten geloven in iets. Die impact zag je vooral bij nieuwe spelers; hij liet ze geloven in zichzelf.”

SBA

Het was om die reden dat Issa geen moment twijfelde om CLD aan Goedschalk toe te vertrouwen toen hij in februari 2013 ondervoorzitter werd van de SBA. “Ik heb daarna nooit meer hoeven te bemoeien. Lloyd was ready om de taak te vervullen en heeft dat ook bewezen.”

Aan hun hechte vriendschap werd toen een nieuw hoofdstuk toegevoegd. “Lloyd heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de structuren van de SBA.” De voorzitter noemt onder meer de wijziging van de statuten en het wedstrijdreglement en het opstarten van de scholencompetitie. “Lloyd was belangrijk. Als het ging om strategische zaken was hij er altijd om een bijdrage te leveren.”

“Hij was een voetstuk binnen CLD. Er kon geen CLD zijn zonder Lloyd. CLD was gewoon zijn leven”

Zephanya Zeefuik

Ook Zeefuik heeft het één en ander van hem opgestoken. Nadat Issa toetrad tot het bestuur van de SBA, werd zij ondervoorzitter van CLD en werkte nauw samen met Goedschalk als voorzitter. “Onze band was heel goed. Bijna iedere dag hadden we contact. Hij heeft me geleerd zaken tactisch en structureel aan te pakken en ook hoe zaken in briefvorm te verwoorden. Een sterk punt van hem was dat hij altijd voorbereid was. Lloyd kwam nooit onvoorbereid naar bijvoorbeeld SBA-vergaderingen.”

Dedication

Wat Issa enorm heeft gewaardeerd is dat Goedschalk is doorgegaan, ook toen zijn zoon Yves niet meer in Suriname basketbalde. “Vaak als kinderen stoppen of naar het buitenland vertrekken om te studeren, bemoeien ouders niet meer met de sport. Maar met Lloyd was dat niet zo. Zijn dedication aan de basketbalsport was geweldig.” Hij staaft dit met nog een voorbeeld. “Bij de introductie van rolstoelbasketbal, dealde hij met zijn gezondheidsproblemen, maar was toch aanwezig. Hij zei me ‘Connie, wat er ook gebeurt, we moeten dit ondersteunen.’”

De SBA-voorzitter roemt Goedschalk ook om zijn andere eigenschappen. “Hij was een zeer integere man, hoopvol, godvrezend en droeg eerlijkheid en transparantie hoog in het vaandel.” Issa bewonderde ook zijn geloof – “hij heeft ondanks alles geen moment opgegeven” – en zijn vasthoudendheid – “als hij eenmaal een standpunt had, verdedigde hij het keihard”.

Er volgt een stilte: “… Ik ben er kapot van, maar ik ben blij dat ik vóór mijn vertrek nog bij hem ben geweest en we lang hebben gesproken. … De basketbalwereld heeft een pilaar verloren.” Hetzelfde geldt voor CLD, beaamt Zeefuik. “Hij was een voetstuk binnen CLD. Hij was altijd betrokken. Er kon geen CLD zijn zonder Lloyd. CLD was gewoon zijn leven.”

Lloyd Goedschalk

Generated by Feedzy