DAOB en Stichting Lokeo starten landbouw proeftuin in Brokopondo

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport is in samenwerking met de Stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (St. Lokeo) gestart met een landbouwproeftuin in het district Brokopondo te Klaaskreek. 

Het doel van dit project is landbouw in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Vandaar dat men niet alleen met een plantenvermeerdering project zal beginnen, maar ook zullen er trainingen verzorgd worden voor de inwoners van Klaaskreek en omgeving en andere districten. 

Het ligt in de bedoeling om citrus-, manja-, advocaat- en kersenbomen en groenten en gewassen zoals antroewa, boulanger en peper te verbouwen. 

“We zijn vanaf 2013 bezig met dit project. We zijn begonnen de weg in orde te maken. Het ligt in de bedoeling de weg zo 5 kilometer naar achteren te maken en omliggend gebied te beplanten”, zei Sandino Rathling, voorzitter van St. Lokeo, die zeer ingenomen is met dit project. 

Het goudmijnbedrijf IAmGold/Rosebel opereert in het district Brokopondo. Volgens de voorzitter is Agro Industries het enige bedrijf in Brokopondo die groente levert aan IAmGold. Daarnaast wordt 50% van de groenten gehaald uit Saramacca. “We willen dit veranderen en ervoor zorgen dat we ook een bijdrage kunnen leveren in het district en de gemeenschap van Klaaskreek te ondersteunen in hun ondernemeningsdrift”, zegt Rathling. 

Het is passend dat een bedrijf als IAmGold groenten afneemt uit het district waar zij gevestigd is. Dat er vanuit een ander district groenten wordt gehaald betekent dat het district een belangrijke kans misloopt om inkomsten te generen.

Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf in zijn toespraak aan, dat het vermeldenswaard is dat een kind van Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Dit initiatief van de stichting moet uitgebreid worden naar andere districten, vindt Brunswijk. ROS minister Gracia Emanuël is van mening, dat productie altijd een belangrijke zaak is en heeft vertrouwen dat stichting Lokeo en het team van DAOB, onder leiding van directrice Hermien Pavion, het project tot een goed eind zullen brengen.

Na de toespraken werd het bord met de naam van het project onthuld door de minister en vicepresident Ronnie Brunswijk. Aanwezig waren ook de kapitein van Klaaskreek Michel Walden, districtscommissaris Ludwig Mendelzoon, ROS-directeur Maverick Boejoekoe, medewerkers ROS en bewoners van Klaaskreek.

Source