Cru Suriname en UNTO geven gratis gezondheidsbrillen

Vorige week zijn 1106 personen gratis in aanmerking gekomen voor een gezondheidsbril. Van 22 tot en met 26 augustus hebben honderden mensen zich aangemeld voor een gratis oogmeting en een bril. Het ging om een volledige bril met montuur en glazen. De vision clinics werden op verschillende locaties gehouden en waren alleen bestemd voor mensen die een bril nodig hadden.

Het initiatief van dit project komt van Cru Suriname in samenwerking met de internationale humanitaire organisatie UNTO. “We wisten dat brillen duur waren, maar toen wij het project twee jaar terug aan het voorbereiden waren, waren de prijzen niet zo hoog”, zegt Sean Libby, directeur van Cru Suriname, in gesprek met Suriname Herald. Hij is zeer tevreden over het project en praat over een succes.

Het project werd uitgevoerd in Paramaribo, Wanica en Nickerie. Hoewel de diensten vanaf 11 uur ‘s morgens werden geleverd tot 5 uur in de middag, waren mensen al vanaf 3 uur in de ochtend op de verschillende locaties voor een nummer. De bedoeling was om 200 mensen per dag te helpen, maar elke dag zijn meer dan 200 mensen geholpen.

In totaal zijn 1157 personen gekomen voor een oogmeting waarvan 1106 in aanmerking zijn gekomen voor een bril. Libby zegt dat het project als doel had mensen te helpen uit hun fysieke nood. “We verkondigen de blijde boodschap van Jezus Christus. We vertellen mensen over Zijn liefde en vergeving, maar er is ook een fysieke nood en dat hebben we met dit project kunnen helpen”, stelt Libby.

Het is niet duidelijk wanneer dit project weer uitgevoerd wordt, maar gezien de nood wil de organisatie wel kijken naar de mogelijkheden om het tot een terugkerend project te maken. “Het is zo dat we eerst het project moeten schrijven en een aanvraag moeten doen. Wij kunnen niet beloven dat dit een terugkerend event wordt”, aldus Libby.

Het brillenproject was bestemd voor kinderen vanaf 12 jaar. De sterkten van de brillen waren tussen de -6 en +6, waarvan beide kanten dezelfde sterkte hadden. Personen van wie de sterkte van het linkeroog en het rechteroog verschilden konden dus niet geholpen worden. Er werden ook leesbrillen verstrekt.

Het project was ook niet bestemd voor mensen met cataract, glaucoom en andere oogaandoeningen omdat de projectleiders geen oogartsen of specialisten waren.

Source