COP27Ontbossing in het Amazonegebied onder president BolsonaroDOOR NINIAN CARTER

1 november 2022 – Onder president Jair Bolsonaro was Brazilië getuige van een toename van de ontbossing in de Amazone, die in zijn eerste drie jaar in functie met 72% steeg.

Illegale ontbossing van het Amazone-regenwoud door houthakkers, veeboeren en mijnwerkers nam de laatste maanden van het bewind van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro toe.

De angst dat Bolsonaro niet herkozen zou worden en dat zijn opvolger zou optreden tegen dergelijke activiteiten, leidde tot de toename, aldus specialisten die met CNN spraken.

Socioloog Marcelo Horta, die werkt met inheemse mensen in de staat Amazonas, zegt over de situatie: “De regering lijkt mensen openbare gronden te laten afpakken. Bomen worden gekapt en verbrand om graasweiden te creëren. Ze gaan gewoon door. Niemand doet er iets aan.”

Sinds zijn verkiezingscampagne van 2018 pleit Bolsonaro voor buitensporige milieuwetgeving en -beschermingen, personeelsbesparingen en bezuinigingen bij milieu-instanties van de overheid.

Brazilië zal op 6 november naar de COP27-klimaatbesprekingen van de VN in Egypte gaan met weinig om te laten zien, omdat het is teruggekomen op zijn beloften om ontbossing te verminderen. Op COP26 in Glasgow beloofde het de ontbossing met 15% per jaar te verminderen in 2024, met 40% in 2025 en 50% in 2027 – maar Bolsonaro heeft nooit een concreet plan aangekondigd om een ​​dergelijk doel te bereiken.

Bolsonaro werd bij de algemene verkiezingen van oktober verslagen door voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva en heeft op het moment van schrijven nog geen nederlaag toegegeven.

Generated by Feedzy