Constante uitval Telesur-netwerk binnenland vanwege aanhoudende regens

Het netwerk van de telecomprovider Telesur valt steeds uit in het binnenland. Het gaat om 88 masten van het bedrijf, die steeds uitvallen vanwege de aanhoudende regens. De masten worden op afstand bediend en hebben hierdoor geen constante elektriciteitsvoorziening, vandaar dat het binnenland aandacht hiervoor vraagt, zegt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Deze remote masten draaien op zonne-energie in de gebieden die generatoren gebruiken.

Vanwege de hoge neerslag in het binnenland is er een tekort aan deze energieopslag om de masten 1 x 24 uur draaiende te houden. Een andere uitdaging dat het binnenland heeft is vandalisme. Zonnepanelen en batterijen worden gestolen, waardoor zo’n gebied langer verstoken is van communicatie.

“We begrijpen de klachten, maar we doen ook een beroep op de gemeenschap in zowel Paramaribo als het binnenland, om met zijn allen die verantwoordelijkheid te nemen door bij het praten over het waarborgen van de dienstverlening, die niet alleen over te laten aan het bedrijf. Wij moeten als individu de verantwoordelijkheid nemen om sociale controle te kunnen uitvoeren,” gaf de bewindsman aan. Dit zijn extra kosten voor Telesur en het bedrijf moet daarin ondersteund worden, zei minister Jubithana onlangs tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

De TCT-topman liet ook weten dat het ontbreken van een stabiele internet in het binnenland en gebieden in de kustrook zijn aandacht heeft. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) die een rol heeft hierin, heeft met alle districtscommissarissen gesprekken gehad om het communicatieprobleem te inventariseren en om samen met de sector ook te werken eraan. Er zal ook samen met de telecomprovider Digicel gewerkt worden aan kwaliteitsverbetering. Bij de omroepbedrijven zal waar mogelijk ook daaraan worden gewerkt.

Het beleid van TCT is gericht op het ontsluiten van elk gebied in het land. Telesur als parastataal bedrijf en werkarm van de overheid heeft zich de afgelopen periode extra ingezet om de dienstverlening te waarborgen. Het ministerie heeft ook gevraagd naar kwaliteitsverbetering vanwege de vele klachten uit het veld. Hiervoor is er ook geld nodig.

“Wanneer je moet investeren moet je ook de middelen hebben. Telesur moet nu met man en macht werken om extra te sparen om de lening die bij de Exim Bank of China loopt te kunnen aflossen,” zegt de TCT-topman. Het bedrijf moet US$ 10 miljoen aflossen per jaar. Telesur doet er toch alles aan om te investeren en te werken aan kwaliteitsverbetering van zijn diensten.

Telesur heeft landelijk 274 masten waarop er verschillende technologieën zijn geïnstalleerd.

Source