COLUMN: If yu skeer

SERIEUS!? / Ivan Cairo

Dinsdag, gisteren, had de grote dag moeten worden. De dag waarop waarnemend president Romeo Bravo de financiële wereld een poepje zou laten ruiken. Ik stel me voor dat de belanghebbenden in die sector de afgelopen dagen in angst en beven hebben doorgebracht. Klappertandend. Die gozers in dure maatpakken die de dienst uitmaken bij de banken en de veelal duistere figuren achter de cambio’s hebben het te bont gemaakt.

Ze zijn te baldadig geweest door de wisselkoersen voor vreemde valuta de afgelopen weken almaar op te schroeven. Bravo kon dit niet langer aanzien. De Sheriff is te slap vindt hij. Ook Maurice vindt hij maar een slappeling. Dus loerde Bravo een kans om eigenhandig te kunnen ingrijpen. Die kans kreeg hij ook toen Sheriff voor een paar dagen over de landsgrenzen ging voor enkele internationale plichtplegingen in de VS.

Constant werden de verschillende noteringen van diverse cambio’s via sociale media gedeeld

Hij riep dus de bancaire top bij zich en dreigde met harde acties als ze de wisselkoersen niet omlaag zouden krijgen of brengen. Vooral Maurice werd de spreekwoordelijke gebeten hond. Hij moet ophoepelen als hij geen antwoord geeft op de stijgende wisselkoersen. Populistisch als hij is liet Bravo tijdens een partijbijeenkomst het achterste van zijn tong zien.

“De president is nu uitlandig, maar voordat hij terug is moet de koers dalen. Vanaf dinsdag ga ik maatregelen treffen tegen de bank of cambio die de koers omhoog durft te stuwen. Dinsdag den o si suma na Bravo”, bulderde hij. Tussen de regels door dachten veel mensen ook krachttermen te hebben gehoord, maar zo schofterig werd de waarnemende pres nog net niet. “Den man fu bank, bank…,” zei hij. Niet de alom bekende Surinaamse vulgaire woorden die een dergelijke klank hebben.

Veel mensen hielden de valutamarkt dinsdag in de gaten. Constant werden de verschillende noteringen van diverse cambio’s via sociale media gedeeld. Er kwam al vroeg beweging in de wisselkoers en op een gegeven moment was de notering 60 cent lager dan afgelopen vrijdag toen Bravo zijn gevleugelde uitspraken deed. Volgens een financieel deskundige is een daling van 60 punten ‘niet niks’.

Echter zal er veel meer dan gespierde taal en valuta-interventie – de daadwerkelijke reden voor de daling – nodig zijn om de dalende trend voort te zetten of voor langere duur koersstabilisatie te realiseren. Gelet op de ontwikkelingen van de afgelopen periode geloof ik dat de overheid die zo skeer is als maar wezen kan nog één optie kan proberen om de koers te stabiliseren.

Aankloppen bij ‘A Jeugd’, want die heeft de oplossing. Hij schreeuwt al een paar dagen op een aanstekelijke beat letterlijk van de daken ‘If’ yu skeer, kwa mi. A dagu lai moni. Come and get it’. Als ik de fiscus was zou ik mij dit niet twee keer laten zeggen.

ivancairo@yahoo.com

Generated by Feedzy