Colombia: Tien ton cocaïne in beslag genomen

De strijdkrachten van Colombia hebben dinsdag 10 ton cocaïne in beslag genomen. Tot nog toe is het is de grootste lading dit jaar. Er zijn ook twee drugslaboratoria vernietigd tijdens een anti-narcotica operatie in het zuidoosten van het land, zei minister van Defensie, Diego Molano.

De cocaïne en de laboratoria, die toebehoorden aan de linkse rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), werden gevonden in een landelijke zone van de gemeente Samaniego, gelegen in de Colombiaanse provincie Narino nabij de grens met Ecuador, zei Molano. “Dit is de belangrijkste klap in termen van cocaïnevangsten dit jaar”, zei Molano in een bericht. “Bij tien ton zou het ELN meer dan 300 miljoen dollar hebben ontvangen.”

Ondanks decennia van strijd tegen de drugshandel, blijft Colombia een van de grootste producenten van cocaïne ter wereld en staat het onder constante druk van de Verenigde Staten om de omvang van de cocagewassen, het belangrijkste ingrediënt van de drug, en de productie van cocaïne te verminderen.

Drugshandel helpt illegale gewapende groepen in Colombia te financieren te midden van een langdurig intern gewapend conflict, waarbij meer dan 260.000 doden zijn gevallen.

Afgezien van de ELN zijn ex-leden van de gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders die een vredesakkoord van 2016 afwijzen, volgens veiligheidsbronnen betrokken bij drugshandel en criminele bendes. Het leger en de politie van Colombia hebben in 2020 een record van 505 ton cocaïne in beslag genomen.

Source