Chirurgisch instrument geïnspireerd op legboor van parasitaire wespen

Wetenschappers in Nederland hebben een prototype chirurgisch hulpmiddel ontwikkeld voor kijkoperaties, gebaseerd op eierlegmethoden van sluipwespen.

Een chirurgisch hulpmiddel dat het eierleggende orgaan van sluipwespen nabootst, zou kunnen worden gebruikt om tumoren en bloedstolsels te verwijderen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft in Nederland hebben hun prototype gebaseerd op een legboor – de lange naaldachtige buis die uit de buik van sommige sluipwespen steekt.

De insecten gebruiken hun legboor om eieren onder de huid of het exoskelet van nietsvermoedende gastheren af ​​te zetten. Na een korte zwangerschapsperiode komen de larven uit en beginnen ze hun gastheer te consumeren en ze van binnenuit op te eten.

Huidige chirurgische apparaten voor het verwijderen van kankerweefsel of ander materiaal dat moet worden verwijderd, gebruiken afzuiging, wat kan leiden tot frequente verstopping van het instrument.

In plaats daarvan gebruikt het prototype-instrument het mechanische ontwerp van de wespenlegboor – een op wrijving gebaseerde oplossing die segmenten van een kleine metalen buis, niet dikker dan een lucifer, op verschillende tijdstippen op en neer ziet bewegen om weefsel weg te voeren.

Het kan ook worden gebruikt voor interne radiotherapie, waarbij een kleine hoeveelheid radioactief materiaal in een specifiek deel van het lichaam wordt ingebracht voor gerichte behandeling van kanker.

Wetenschappers hopen de nieuwe tool over een paar jaar gebruiksklaar te hebben, waardoor de deur wordt geopend voor de behandeling van ziekten die momenteel niet te behandelen zijn en bereikbaar zijn met bestaande apparatuur

Source