China partijcongres herschikkingDOOR DUNCAN MIL

Het Chinese communistische partijcongres zal de weg vrijmaken voor president Xi Jinping om een ​​precedent te scheppen voor een derde termijn als partijleider en om zijn economische topteam te reviseren.

Het 25-koppige Politburo, het besluitvormende orgaan van de Chinese Communistische Partij, heeft een onofficiële pensioenleeftijd van 68 jaar.

Li Keqiang, de Chinese premier die twee termijnen van vijf jaar heeft gediend, Liu He, vice-premier en de economische tsaar van Xi, gouverneur van de centrale bank Yi Gang, Guo Shuqing, de banktoezichthouder en Liu Kun, minister van Financiën, zullen naar verwachting allemaal aftreden begin volgend jaar.

Wie hen zal vervangen, zal duidelijker worden op het eens in de vijf jaar congres van de Chinese Communistische Partij, dat vanaf 16 oktober in Peking zal plaatsvinden.

Het zal waarschijnlijk de belangrijkste economische herschikking in een decennium zijn, op een moment van protesten van huizenkopers in meer dan 100 steden, die dreigen te stoppen met het betalen van hun hypotheekbetalingen voor vastgelopen vastgoedprojecten, jeugdwerkloosheid met een record van 20 procent, kelderend huishouden en het ondernemersvertrouwen onder het Covid Zero-beleid van Peking, en spanningen met de VS over Taiwan.

“Er zal druk zijn om te voorkomen dat de situatie overkookt”, zegt Craig Botham, hoofdeconoom China bij Pantheon Macroeconomics.

“Stabiliteit is eigenlijk het doel, omdat het de partij helpt de macht te behouden.” Er is veel “brandbestrijding” nodig om de stabiliteit te herstellen, zei Botham

Xi heeft nog maar een paar maanden om ervoor te zorgen dat toenemende problemen in binnen- en buitenland zijn meest opmerkelijke prestatie tot nu toe niet overschaduwen – het veiligstellen van zijn derde termijn als leider.

Source