Chelsea lijkt gered dankzij miljardendeal met Amerikaans consortium

Zaterdag 07 mei 2022 – Een consortium onder leiding van de Amerikaanse zakenman Todd Boehly, die mede-eigenaar van honkbalteam Los Angeles Dodgers is, heeft het winnende bod uitgebracht in de overnamestrijd rond Chelsea. De Premier League-club verwacht dat de deal eind mei rond is.

Het consortium, waar ook de investeringsmaatschappij Clearlake Capital, de Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss en de Britse vastgoedontwikkelaar Jonathan Goldstein toe behoren, heeft 4,25 miljard pond (bijna 5 miljard euro) over voor Chelsea.

De Britse overheid en de Premier League moeten de overname nog goedkeuren. Als de overname slaagt, wordt Chelsea de tiende Premier League-club die volledig of deels in Amerikaanse handen is.

De ophanden zijnde overname is goed nieuws voor Chelsea, dat haast had met de verkoop. De speciale licentie waaronder de Engelse topclub nu opereert, loopt aan het einde van deze maand af. Een nieuwe licentie is nodig om volgend seizoen weer in de Premier League te mogen spelen.

Deel van opbrengst gaat naar goed doel

Chelsea werd in maart, na de Russische inval in Oekraïne, te koop aangeboden door eigenaar Roman Abramovich. De Rus staat op een sanctielijst van de Britse overheid, omdat hij nauwe banden zou hebben met president Vladimir Poetin. Chelsea heeft daardoor te maken met allerlei restricties.

In Engelse media werd deze week gespeculeerd dat Abramovich bij de verkoop 1,5 miljard euro terug wilde krijgen, maar dat werd donderdag ontkend door een woordvoerder van de vermogende Rus.

Chelsea meldt nu dat 3 miljard euro naar goede doelen gaat, zoals Abramovich eerder al aankondigde. De overige 2 miljard euro wordt in de club geïnvesteerd. Het geld is onder meer bedoeld voor de verbouwing van Stamford Bridge en versterking van de vrouwenploeg en de jeugdopleiding. Ook in het stadion van de voetbalsters wordt geïnvesteerd.

Abramovich kocht Chelsea in 2003 voor zo’n 60 miljoen pond (ruim 70 miljoen euro). Dankzij zijn investeringen zijn de Londenaren uitgegroeid tot één van de grootste clubs ter wereld. Vorig seizoen won Chelsea de Champions League.

-nu.nl-

Source