Brokopondo heeft tekort aan schoon drinkwater

door Samuel  Wens

BROKOPONDO — Meer dan 8.000 huishoudens in het district Brokopondo kunnen sinds enige tijd niet meer rekenen op kraanwater. Het gaat om de dorpen Klaaskreek, Marshallkreek, Drepada, Centrum-Brokopondo, Tapoeripa en Boslanti. Dit vanwege kapotte waterleidingsystemen of vervuilde waterbronnen. Daardoor verliet de assistent-arts, die belast is met de zorg in Klaaskreek en Nieuw Lombé, zelfs afgelopen week het district.

De regiocoördinator van Medische Zending in Brokopondo, Thompson Danso, bevestigt dit vertrek. “De situatie was er niet naar om verantwoordelijke zorg te verlenen.” Als er weer schoon water is keert de arts in kwestie onmiddellijk terug, aldus Danso. Ook kapitein Hugo Menig van Drepada en basya Wilfred Eersteling van Marshallkreek klagen over gebrek aan schoon water. “Er komt  helemaal geen water uit de kraan in het dorp”, moppert Menig.

Het is de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) die verantwoordelijk is voor drinkwater in de districten. Volgens kapitein Zegelaar van Klaaskreek worden niet in alle wijken de durotanks bijgevuld. Maar hoofdkapitein Michel spreekt dit tegen. “In alle buurten wordt het water in alle tanks bijgevuld. Maar als een dorp heel veel inwoners heeft, gebeurt dat niet in één keer”, verklaart Walden.

“Daarom zal per ingaande deze week dagelijks water aangevoerd worden.” Wel houdt Walden voor: “Deze situatie gaan wij zeker nog drie weken meemaken, want boeven zijn er vandoor gegaan met vitale delen van onze waterbron.” De hoofdkapitein zegt dat het dorpsbestuur in goed contact staat met de leiding van NH. “Het ministerie heeft toegezegd dat een buitenlandse missie in ons land ervoor zorg zal dragen dat de waterbron van het dorp weer in productie komt.”

Generated by Feedzy