Brits koningshuis rouwt tot zeven dagen na begrafenis, bloemenzee groeit

De rouwperiode die de Britse koninklijke familie aanhoudt vanwege de dood van koningin Elizabeth duurt tot zeven dagen na de begrafenis. Dat meldt de BBC op basis van een verklaring van Buckingham Palace. De periode is vandaag ingegaan.

Nog niet is bekendgemaakt wanneer Elizabeth wordt begraven, maar volgens het protocol moet de uitvaart tien dagen na het overlijden plaatsvinden. Dat betekent dat de rouwperiode voor de koninklijke familie ruim twee weken duurt. De periode van nationale rouw voor het Britse volk duurt tot de avond op de dag van de uitvaart.

Intussen worden op veel plekken in het VK bloemen voor Elizabeth neergelegd, onder meer bij haar paleizen.

Al vroeg in de ochtend kwamen mensen naar Buckingham Palace in Londen, ook om met elkaar te rouwen:

Ook bij Windsor Castle, net buiten Londen, worden veel mensen verwacht. Daar worden om 13.00 uur Nederlandse tijd ook de klokken geluid, net als die van Westminster Abbey en St Paul’s Cathedral in Londen.

Om 14.00 uur worden op enkele plekken met kanonnen 96 saluutschoten afgevuurd, verwijzend naar de leeftijd die Elizabeth heeft bereikt.

In Australië en Nieuw-Zeeland, die horen bij het Gemenebest, waren die saluutschoten al eerder:

Verder zijn op veel plaatsen in wereld condoleanceregisters geopend voor de overleden koningin. Ook bij de Britse ambassade in Den Haag kunnen mensen terecht om hun medeleven te betuigen.

Britse dagbladen staan vol met woorden van dankbaarheid en eerbied aan het adres van de vorstin. The Guardian en The Times publiceren een portret van Elizabeth bij haar kroning in 1953. “Een leven in dienstbaarheid”, schrijft The Times erbij. The Sun wijdt een bijlage van 36 pagina’s aan het overlijden van de koningin.

Source