BREAKING — Nederlands kabinet gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

DEN HAAG — Het Nederlandse kabinet gaat excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Ook komt er een fonds met daarin 200 miljoen euro om het historisch bewustzijn te vergroten. Verder komt er 27 miljoen euro extra budget voor een slavernijmuseum. Bronnen rond het kabinet bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Minister-president Mark Rutte zei de afgelopen jaren meermaals dat hij persoonlijk moeite had met excuses omdat de slavernij zo lang geleden was. “Er is nog geen enkele regering op de wereld geweest, zover ik weet, die over is gegaan tot excuses,” zei hij in 2020.

Ander geluid

Afgelopen september liet hij opeens een ander geluid horen. Op bezoek in Suriname liet hij weten dat de slavernij juist nog niet zo lang geleden was: “Tussen ons in het heden en dat moment zitten welbeschouwd niet meer dan enkele generaties,” zei Rutte tegen het Surinaamse parlement. Maar excuses maakte hij toen niet.

Dat lijkt dit jaar echter toch te gaan gebeuren. Bronnen zeggen de excuses half december te verwachten, als het kabinet reageert op het rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Die adviseerde de regering om excuses te maken.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft. Rutte zei eerder dat hij vindt dat dit jaar in het teken moet staan van herdenking.

[het Parool]

Generated by Feedzy