‘Breadelicious’ en ‘Food Basket’ moeten micro-ondernemerschap stimuleren

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Suriname meer leren om producten van eigen bodem te laten produceren. Want die potentie heeft het land. Bovendien kan het de voedselketen van een groot deel van het Caribische gebied voor haar rekening nemen. De initiatieven ‘Breadelicious’ en de ‘Food Basket’  van grootondernemer Julio Bhikharie van de Molen en van veevoederbedrijf Vesu moeten daaraan een essentieel steentje bijdragen.

“In ontwikkelingslanden zijn basisgoederen soms zelfs duurder dan luxe goederen”

grootondernemer Julio Bhikharie

Breadelicious en Food Basket zijn respectievelijk veertig- en twintigvoetcontainers die tot mobiele brood- en kleine winkeltjes zijn omgebouwd. Food Baskets richt zich op het afzetten van de eerste basisgoederen als uien, knoflook, aardappel, rijst, olie, specerijen en vele andere producten die vallen onder de levensmiddelen die nodig zijn om te overleven.

Rurale gebieden

Breadelicious brengt met zijn mobiliteit en het eigen vers gebakken brood, wat je met je eigen ogen kunt aanschouwen, en andere lekkernijen dichter bij de burger. “Het is de bedoeling dat ze verspreid over de districten in de afgelegen gebieden geplaatst worden, zodat de afstand naar het dagelijkse brood niet al te ver is”, zegt Bhikharie.

In augustus opende president Santokhi de eerste Breadelicious in Apoera. In de lijn der verwachting zullen er binnenkort nog drie op strategische plekken bijkomen waar water en stroom beschikbaar zijn, zegt Bhikharie. Ook de Food Basket zijn een aanwinst voor de samenleving. Want zo stelt Bhikharie. “In ontwikkelingslanden zijn basisgoederen soms zelfs duurder dan luxe goederen. Want hoe hoger de vraag naar die basisgoederen, hoe hoger de prijs. Is een economisch gegeven. En dat is verkeerd. Zo help je een land niet.” Mensen willen wel graag hun basisgoederen kunnen blijven betalen. Dat is broodnodig!”

Beide initiatieven vinden worden omarmd in de samenleving. Er wordt samengewerkt met de districtscommissarissen, Bureau Eenheid van de regering en enkele leveranciers. Dit alles in het teken om meer werkgelegenheid te scheppen, het micro-ondernemerschap verder helpen te ontwikkelen, het voedsel van eigen bodem te stimuleren en de mensen te helpen in de hoge uitgaves waarmee ze vandaag de dag noodgedwongen te maken hebben.

President Santokhi opende in augustus de eerste Breadelicious als stimulans voor het kleine ondernemerschap. [Foto: collectie Bhikharie]

Generated by Feedzy