Bouva weerspreekt uitvoering isolatiepolitiek door vorige regering

Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling zijn stem laten horen over de beweringen van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), dat de vorige regering een isolatiepolitiek voerde. “Als u het woordenboek openslaat, dan zal u merken dat isolatie betekent alleenstaand of afgezonderd. Wie of wat was afgezonderd?”, vroeg Bouva.

Hij gaf aan dat in 2013 de ACP/EU-conferentie in Suriname is georganiseerd en in 2014 de zevende vergadering van de Unasur, waarbij de presidenten van Bolivia, India en Brazilië zijn ontvangen. “In februari 2019 werd de top klimaatconferentie, High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD) georganiseerd. Naast Suriname hebben tien HFLD-landen, te weten: Guyana, Frans-Guyana, Colombia, Peru, Butan, Belize, Panama, Zambia, Gabon en de Democratische Republiek Congo deelgenomen”, stelde Bouva.

In oktober van hetzelfde jaar is voor het eerst onder leiding van de vorige regering de regionale conferentie van de IPU met volksvertegenwoordigers van de regio hier in Suriname georganiseerd. Bouva haalde ook aan dat er diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan met tal van landen.

“Het voormalig staatshoofd heeft een staatsbezoek van een zeer hoog kaliber gebracht aan China. Voormalig DNA-voorzitter heeft leiding gegeven aan de ParlAmericas. Ik heb zelfs leiding gegeven binnen de Internationale Parlementaire Unie. We zijn met verschillende landen diverse samenwerkingen aangegaan, voorzitter. Over welke isolatiepolitiek wordt gesproken?”, vroeg Bouva zich af.

Volgens hem was de relatie met Nederland wellicht bekoeld, maar dat er wel functionele gesprekken en zaken waren geweest op politiek, sociaal en maatschappelijk niveau. “Er is zelfs vanuit Nederland een ambassadeur hier aangemeld. Verder was het zakelijk”, deelde Bouva mee. Ook de relatie met de Verenigde Staten was volgens hem politiek zakelijk, waarbij een aantal projecten zijn uitgevoerd.

“President Bouterse heeft zelfs de 65ste vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken, voor een volle zaal. Hij heeft ook leiderschap getoond in Caricom- en in Unasur-verband”, benadrukte Bouva. Hij vroeg zich af wat de geweldig ‘goede relatie’ met Nederland, Suriname heeft opgeleverd naast een paar duizend vaccins en mondkapjes.

Er zijn volgens de NDP-parlementariër een paar militaire missies geweest waarvan het niet duidelijk is als Suriname meer voordelen of nadelen heeft. Bouva wilde weten hoe het zit met onze militaire intelligence om de veiligheid van ons land en burgers te garanderen.

“Maar wat verder? Waar is de beloofde ontwikkelingsfinanciering en begrotingssteun van een paar honderd miljoen euro gebleven? Niet eens die 19,5 miljoen euro, die naar veler inziens onterecht is vastgehouden, hebt u na twee jaar, met uw ‘vertrouwen’ losgekregen. Ook niet dat 3,5 miljard diasporakapitaal”, stelde Bouva.

De goede betrekkingen met onder andere China hebben een aantal tastbare projecten opgeleverd, waaronder het Regionaal Ziekenhuis Wanica en de Dalianprojecten 1-4. Ook de relatie met India, Venezuela en Cuba heeft een aantal concrete projecten opgeleverd, meent Bouva.

Source