Boot met migranten gezonken in Griekenland, nog tientallen vermisten

De Griekse autoriteiten zijn op zoek naar tientallen migranten die op een boot zaten die vanochtend zonk tussen de eilanden Evia en Andros.

De kustwacht heeft negen mensen, allemaal mannen, levend aangetroffen op een onbewoond rotseilandje tussen de twee eilanden.

De gezonken boot was vertrokken vanuit Izmir in Turkije. De negen overlevenden, die werden opgepikt door een patrouilleboot van de kustwacht, vertelden de autoriteiten dat er in totaal 68 mensen aan boord van de zeilboot waren toen deze zonk.

De autoriteiten kregen aanvankelijk een noodoproep binnen van de boot. Een locatie van waar de boot zich bevond werd niet doorgegeven. De zee in het gebied was bijzonder ruw, met stormachtige wind. De kustwacht is op zoek naar de andere opvarenden met een helikopter, een patrouilleboot en twee nabijgelegen schepen.

Sinds maandag is er voor de kust van het Egeïsche eiland Samos ook een andere zoek- en reddingsoperatie aan de gang voor acht mensen die als vermist zijn opgegeven nadat een rubberboot met migranten om was geslagen. Vier inzittenden van de boot zijn gisteren gered.

Staatsbezoek koningspaar

Vorige week meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat het aantal migrantendoden de afgelopen twee jaar is toegenomen. Dat geldt ook voor de route tussen Turkije en Griekenland.

Griekenland en Turkije geven elkaar al langer de schuld van het feit dat migranten op een onveilige manier de zee tussen beide landen oversteken. Vorige maand beschuldigde Turkse president Erdogan op de vergadering van de Verenigde Naties Griekenland ervan de “Egeïsche Zee in een kerkhof te veranderen”.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Griekenland voor een driedaags staatsbezoek. Naast de officiële onderdelen van het staatsbezoek, zoals een kranslegging en een staatsbanket, is er ook veel aandacht voor het vluchtelingenprobleem.

Generated by Feedzy