Boldewijn: Enorme blamage OM bij zaak Hoefdraad

Suriname is niet op de hoogte van wat Interpol eigenlijk behoort te doen, laat staan het handvest van de internationale politieorganisatie. Tot deze conclusie komt bestuurskundige August Boldewijn in gesprek met Suriname Herald. De ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, komt niet op de lijst van de internationale politieorganisatie Interpol.

Een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om Hoefdraad op de lijst te plaatsen voor opsporing, is afgewezen. Men zou volgens Boldewijn moeten weten dat deze organisatie niet mag bemoeien in zaken die met de politiek te maken hebben. Hij vraagt zich af als Suriname werkelijk lid is van Interpol.

“Zij mogen niet bemoeien in zaken die met de politiek, militaire- en religieuze aangelegenheden te maken hebben. Dus wanneer je een verzoek gaat doen bij Interpol om een man die politicus is geweest of politicus is te vervolgen of op te sporen, dan gaat men natuurlijk gebruikmaken van de regels en reglementen van het handvest. Ik vraag me af als Suriname werkelijk lid is van Interpol,” zegt Boldewijn.

De bestuurskundige geeft aan dat het OM een grove fout heeft gemaakt. “Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dit een blamage is. Men had zaken beter moeten onderzoeken alvorens een dergelijk verzoek doen,” verklaart hij verder.

Net als het OM geeft Boldewijn aan dat de verklaring van Interpol geen invloed zal hebben op het strafproces tegen de ex-minister van Financiën. Hij voegt eraan toe dat de internationale politieorganisatie zich niet heeft bemoeid met het interne van de zaak. Hij zegt nog altijd geloof te hebben in het rechtssysteem van Suriname en wacht het proces rustig af.

Source