Blokhuijsen heeft begrip voor waarschuwing ISU: ‘Ik neem corona wel serieus’

Jan Blokhuijsen begrijpt dat hij een officiële waarschuwing heeft gekregen van de internationale schaatsunie ISU. De 32-jarige rijder van Team IKO werd vorige week thuis gecontroleerd op doping, maar hij vond het niet nodig een mondkapje te dragen. Daar heeft hij nu spijt van.

“Het klopt dat ik tijdens deze dopingtest heb aangegeven dat ik het overdreven vond om in mijn eigen huis een mondkapje te moeten dragen, tijdens een dopingtest waarbij de dopingcontroleur en ik de 1,5 meter konden aanhouden”, zegt Blokhuijsen in een verklaring van Team IKO.

“Ik had geen coronaklachten en was die week nog negatief getest op corona”, vervolgt hij. “Bovendien droeg de dopingcontroleur al een mondkapje en was ook al gevaccineerd.”

Blokhuijsen accepteert de waarschuwing, die hij van de ISU kreeg voor het weigeren van het dragen van een mondkapje. “Ik heb mij onvoldoende gerealiseerd dat ik dit gezien de ISU-regels niet had mogen weigeren en dat de dopingcontroleur zich hierdoor mogelijk onveilig heeft gevoeld.”

“Mijn weigering om in deze situatie geen mondkapje te dragen betekent niet dat ik corona en de bijbehorende maatregelen niet zeer serieus neem”, aldus Blokhuijsen. “Achteraf had ik dit anders moeten aanpakken en ik accepteer de officiële waarschuwing van de ISU. Ik zal dit in de toekomst anders aanpakken.”

Blokhuijsen hoopt zich komend seizoen te plaatsen voor de Olympische Winterspelen, die van 4 tot en met 20 februari in Peking worden gehouden. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Nederlandse langebaanschaatsers vindt van 26 tot en met 30 december plaats in Thialf.

Source