Binnen 4 maanden nieuw waterbron voor Henarpolder en omstreken

Maandag 16 mei 2022- Als alles volgens plan verloopt, zal het ressort Henarpolder in het district Nickerie voorzien worden van een nieuw waterstation. Dit zegt Clifton Linga, directeur SWM. Dit ressort kampt sinds vorig jaar met een tekort aan schoon drinkwater omdat één van de waterbronnen was leeggelopen.

Er zijn toen diverse acties op touw gezet vanuit de regering om de bewoners tegemoet te komen. Dit, nadat zij de trage reactie vanuit de centrale overheid beu waren. De situatie is dat er een nieuwe waterbron moet worden aangeboord. In vergelijking met andere delen in Suriname liggen de waterbronnen in Henar heel diep. Er moet 300 meter diep geboord worden om de nieuwe waterbron te bereiken. Kuldipsing group is het enigste bedrijf dat zich toen heeft aangediend. Vorig jaar november is het bedrijf begonnen met de boringen.

Op dinsdag 10 mei 2022 heeft de vicepresident Ronnie Brunswijk een spoed bezoek gebracht aan het rijstdistrict. Betrokken actoren zich ter plaatse georiënteerd. Hij merkte daarbij op dat de regering Santokhi-Brunswijk zich eraan gecommitteerd heeft alle gebieden die veilig en schoon drinkwater ontberen, daarvan te voorzien. “Dus er is reeds toestemming gegeven om dit watervoorzieningsproject spoedig op te pakken. Ook de financiële middelen hiervoor zijn reeds vrijgemaakt, omdat de Nickeriaanse gemeenschap niet langer zonder schoon en veilig drinkwater mag blijven”, aldus de vicepresident.

Momenteel worden de twee gebieden dagelijks voorzien van drinkwater uit distributie tanken. Ashwinie Boedhoe- Hemai, de projectleider van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij gaf een uiteenzetting van het voorbereidend werk dat reeds gedaan is en wat nog aangepakt moet worden. Boedhoe haalde aan dat in samenspraak met de Districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan, de woongebieden rondom de waterbronnen op tijd op de hoogte zullen worden gesteld van de werkzaamheden die zullen plaatsvinden. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei dit in zijn spreekbeurt tijdens de beantwoording in DNA.

Source