Bijna 20.000 e-ID-kaarten niet opgehaald

Bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) liggen rond de 20.000 e-ID-kaarten die niet zijn opgehaald. De reden waarom burgers de kaarten niet ophalen is onbekend, geeft CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie aan in gesprek met Suriname Herald. De ID-units waar de meeste e-ID-kaarten liggen zijn Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp en Albina.

De directeur legt uit dat voor deze maand de openingstijden verruimd zijn voor de burgers. Zij worden hierdoor in de gelegenheid gesteld om hun e-ID-kaarten te kunnen afhalen. “We willen het aantal wegwerken en hebben daarom de tijden verruimd.”

De CBB-directeur vermoedt dat het niet ophalen van de ID-kaarten te maken heeft met de COVID-19-situatie die het land teistert. De burgers hebben tot maart volgend jaar de ruimte om hun e-ID-kaarten te maken. Als de huidige ID-kaarten vervallen zijn, zijn die geldig tot volgend jaar. Sommige burgers lopen ook met het idee, dat er een drukte is bij het CBB, vandaar dat de e-ID-kaarten mogelijk niet worden opgehaald.

Er zijn veel klachten in de samenleving over de e-ID-kaarten. Er wordt vaak geklaagd over het afkeuren van deze kaarten. Kanapé-Pokie vertelt dat het afkeuren te maken heeft met verschillende redenen. De aanvraag wordt gedaan door de burger en wordt opgestuurd naar de units die belast zijn met het uitprinten.

De mensen moesten wennen aan het systeem. Er zijn toch nog enkele gevallen, maar die worden nu sneller opgelost. Het probleem waar CBB mee zit is het opslaan van de niet opgehaalde e-ID-kaarten. Het is belangrijk dat burgers hun e-ID-kaarten afhalen.

Simone Awanna


Source