BELFORT: “WE WILLEN GEEN CRIMINELEN BIJ KPS”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het imago van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft een absoluut dieptepunt bereikt. Nog nooit eerder zijn politieambtenaren zo vaak in opspraak geraakt als de afgelopen drie jaren.

Dit jaar wordt gekenmerkt als een periode waarbij vrees voor politiecriminaliteit en traditionele bandieten hand in hand lijken te gaan. In het recentste geval is een politieambtenaar in verzekering gesteld voor betrokkenheid bij handel van zeer gevaarlijke wapens die uit het huis van ex-president Desi Bouterse zijn weggenomen. Daarvóór zijn er sieraden en een groot geldbedrag van de intussen overleden kleinzoon van Bouterse gestolen op het Hoofdbureau van de Politie te Nieuwe Haven. Volgens insiders gaat het om een ruimte waar alleen politieagenten zouden kunnen komen.

Parlementariër en gewezen justitieminister Edward Belfort (ABOP) is niet blij met de ontwikkelingen binnen het politiekorps. Met hem ook een reeks volksvertegenwoordigers. “We willen geen criminelen bij KPS”, zegt Belfort die ook politieman is geweest.

Hij stelt dat het vrij moeilijk is om te garanderen dat er geen criminelen de politieorganisatie binnen sluipen. Nog moeilijker is het voorkomen dat wetsdienaren op termijn crimineel gedrag ontwikkelen. “Bij elke lichting gebeuren er zaken bij de politie. Geen enkele lichting is uitgesloten van 100 % vrij van gevallen. Ik zat bij werving, en langer dan 18 jaren. Ik weet precies waarover ik praat. De screening gaat door.

Zelf in 1994: driekwart van de lichting opgesloten vanwege diefstal van munitie tijdens schietoefeningen. Ik weet waarover ik praat. Je kan de inborst van iemand niet peilen”, zegt de gewezen politieofficier en justitieminister.

Opmerkelijk is dat de korpsleiding en de Surinaamse Politiebond vrijwel stil zijn over de opschudding die crimineel handelen van wetsdienaren hebben veroorzaakt in de samenleving. In het verleden heeft in ieder geval de korpsleiding dikwijls verklaringen de deur doen uitgaan om de samenleving op de kernwaarden van de politieorganisatie te wijzen, en te benadrukken dat er sancties zullen volgen tegen criminelen binnen het KPS.

UNITEDNEWS

Post Views: 126

Source