‘Belangen van eigen burgers in het buitenland moeten goed behartigd worden’

De 26-jarige Surinaamse E. Jabini is onlangs op de Bandaranaike International Airport, in Sri Lanka  aangehouden met in haar bezit 2,5 kilo cocaïne. Sri Lanka staat bekend om zijn strenge straffen. Velen in de samenleving vragen zich dan ook af, hoe zwaar Jabini gevonnist zal worden.

Aashna Kanhai, oud-ambassadeur van India, zei gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel, dat er internationale regels zijn over hoe te handelen als land wanneer een burger in het buitenland in de problemen zit. Volgens haar moet er altijd gekeken worden naar de sfeer van de bilaterale relatie tussen de staten. “Het relatieverkeer tussen staten is eenmaal zo geregeld, dat als er burgers van een staat gearresteerd worden, of welk soort recht van hen ook in het gedrang komt, moet de ambassade van de ontvangststaat erop toezien, dat de belangen van de eigen burgers goed behartigd worden. Dit behoort tot één van de taken van de consulaire dienst’’, aldus Kanhai.

Zij benadrukt dat er een nuance is, met andere woorden, dat als men een bepaald soort recht in Suriname uitoefent, men dat recht niet op dezelfde wijze hoeft uit te oefenen in de ontvangstaat. “Als de Surinaamse rechter u veroordeelt voor een zakje weed en u voor twee weken de gevangenis in moet, hoeft de rechter van een vreemde staat dat niet zo te doen. Men moet wel binnen het rechtssysteem van de vreemde staat de eigen rechten volgens het rechtssysteem van de ontvangststaat van de vreemde staat willen uitoefenen”, aldus Kanhai.

Volgens Kanhai kan de ambassade in dit geval een advocaat aantrekken voor verdere stappen. ‘Ik zeg niet dat de ambassade dan moet betalen voor de advocaat, maar op zijn minst zou de ambassade moeten kijken als er iemand is die bijvoorbeeld de bijstand die de eigen burger op dat moment nodig heeft, dan zal de ambassade dus die bijstand alvast moeten aantrekken of verlenen”, aldus Kanhai.

The post ‘Belangen van eigen burgers in het buitenland moeten goed behartigd worden’ appeared first on DE WEST.

Generated by Feedzy