Beeldspraak in DNA

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Nationale Assemblee afgelopen maandag hebben de Assembleeleden Asiskumar  Gajadien (VHP) en Melvin Bouva (NDP) zich opmerkelijk van beeldspraak bediend om een bepaalde politieke situatie in het land te schetsen en hun politieke statements te maken. 

Zo had Gajadien het over de tweede helft van een voetbalwedstrijd waar het regeerteam Santokhi/Brunswijk zich thans in bevindt. De tijd dringt en het spelpatroon van het regeerteam moet drastisch gewijzigd worden. Er moet meer als collectief worden gespeeld, anders zullen er geen doelpunten worden gescoord. Zaken moeten niet slechts bij woorden blijven, maar er dienen concrete daden te worden gesteld.

Gajadien noemde onder andere zaken op het stuk van corruptiebestrijding, verlichting voor de bevolking tegen armoede en prijsstijgingen, de koersstijging, speculaties met concessierechten en, concessionarissen die buiten de grijparmen blijven van de Belastingdienst en verhoogde inkomsten die gehaald kunnen worden uit de houtsector en andere sectoren. Ook moet er aandacht geschonken worden aan de terugval in normen en waarden in de samenleving. Volgens Gajadien dient er gewaakt worden dat het regeerteam in de tweede helft geen tegendoelpunten krijgt. De coach van het team, doelende op de president, moet duidelijkheid in beleid brengen. Er dient één lijn te zijn die consistent door het heel team gevolgd moet worden.

Kleedkamer

Melvin Bouva, op de lijn van beeldspraak van Gajadien voortbouwend, vroeg zich af voor aanvang van de tweede helft of de coach met zijn regeerteam de kleedkamers hebben bezocht. Is er over de performance van het team en de individuele “spelers” gesproken? Zouden er geen wissels moeten worden gepleegd om doelpunten te kunnen maken? In een ander verband vergeleek Bouva de regering met een man die met een vrouw is getrouwd en daarbij haar alles en nog wat heeft beloofd. Nu het erop aankomt vertelt de man, dat hij door toedoen van de ex-man van de vrouw, het beloofde niet waar kan maken. “Als de man niet uitkijkt zit het nummer van de ex-man in de app van de vrouw”, waarschuwde hij. 

Ondertussen zit het regeerteam Santokhi/Brunswijk al langer dan 30 dagen zonder een belangrijke spilspeler en spelverdeler op het middenveld: de minister van Financiën en Planning. Er is flink gescout door de coach, maar tot een geschikte speler voor het soort wedstrijd dat gespeeld moet worden is hij tot nu toe niet gekomen. De laatste keer dat een regeerteam tijdens een vorige competitie het ook lang heeft moeten doen zonder een minister van Financiën, duurde 40 dagen. Dat was nadat minister Wijnerman toen als Financiën-minister bedankt was geworden. 

Met de begrotingsbehandeling straks over enkele dagen in het parlement is het wel zaak, dat de positie op Financiën gauw wordt ingevuld.

SS

Generated by Feedzy