Barbados geeft unieke bond uit: ’s Werelds eerste pandemie beschermde obligatie

Barbados heeft ’s werelds eerste staatsobligatie uitgegeven met een clausule die het mogelijk maakt, dat betalingen kunnen worden opgeschort in het geval van een nieuwe wereldwijde pandemie. Dit is een stap die naar verwachting de belangstelling zal wekken van tientallen andere landen die zijn verwoest door de Covid-19-crisis.

Het Caribisch gebied is de afgelopen jaren een soort test regio geworden voor staatsschuld innovatie. In 2015 was Grenada de eerste die een ‘orkaan clausule’ in een van zijn obligaties plaatste. 

Uniek

Een bond of obligatie is een belegging die een lening vertegenwoordigt die door een belegger is verstrekt aan een kredietnemer, meestal een bedrijf of een overheid. De nieuwe bond van Barbados, die woensdag werd afgerond in een deal met bankiers, zal waarschijnlijk een nog grotere indruk achterlaten, vooral bij kleinere, van het toerisme afhankelijke landen die tijdens de pandemie op de rand van een economische ineenstorting stonden. 

De obligatie, die in de komende 15 jaar moet worden terugbetaald, zal de eerste zijn die een regering in staat stelt haar betalingen op te schorten als er een nieuwe uitbraak vergelijkbaar met Covid-19 plaatsvindt. Betalingen kunnen worden opgeschort voor maximaal twee jaar per keer en twee keer indien nodig, maar kunnen niet helemaal worden geannuleerd. 

De premier van het eiland, Mia Mottley, is van mening dat als dit soort opties in 2020 beschikbaar was geweest, voor veel van de landen die nu in moeilijkheden verkeren, veel van de financiële onrust had kunnen worden voorkomen. 

Generated by Feedzy