Atleten Klaver, De Witte en Burnet door naar halve finales

Zeilsters Duetz en Bekkering grijpen nog net brons

De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op de Olympische Spelen het brons gepakt in de klasse 49erFX. Het Nederlandse duo, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes.

Halverwege verloren Duetz en Bekkering veel terrein. De Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke voeren op dat moment voor zilver en stonden die plek niet meer af. Met de Spaanse regerend wereldkampioenen Tamara Echegoyen en Paula Barcelo Martin vocht het Nederlandse duo om het brons. De negende plaats in de medalrace bleek nog net genoeg voor Duetz en Bekkering.

De medalrace stond eigenlijk voor maandag gepland, maar toen waaide het niet hard genoeg in de Baai van Enoshima.

Sprinter Burnet naar halve finales 200 meter

De Nederlandse sprinter Taymir Burnet heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De 28-jarige atleet van Curaçao spurtte in zijn serie naar de derde plaats in een beste seizoenstijd van 20,60 en verzekerde zich van een directe plek in de halve finales woensdagavond (Japanse tijd).

Burnet trok na de bocht goed door op het rechte stuk en moest alleen Jereem Richards uit Trinidad en Tobago (20,52) en de Zuid-Afrikaan Shaun Maswanganyi (20,58) voor laten gaan. „Ik denk dat ik voor het eerst in mijn carrière in baan 2 liep. Dat is niet mijn favoriete baan vanwege de krappe bocht. Je moet slim lopen en energie sparen voor het rechte stuk”, zei hij na zijn race bij de NOS.

„Ik heb op dat laatste stuk alles gegeven en ben tevreden. In de halve finales wil ik sneller”, aldus Burnet, die in aanloop naar de Spelen een knieblessure opliep door een botsing op de training met Joris van Gool.

Burnet behoort al enkele jaren tot de beste sprinters in Nederland, maar hij wacht nog op individueel succes. Hij won op de EK in 2018 wel brons met de estafetteploeg op de 4×100 meter. Ook in Tokio zal hij uitkomen op de estafette. De sprinter haalde op de WK van 2019 in Doha de halve finales van de 200 meter. Hij liep toen ook zijn persoonlijk record van 20,34.

In Tokio wordt de opvolger van de Usain Bolt bekend. De Jamaicaanse sprintlegende won drie Spelen achtereen het goud op de 200 meter. De Amerikaan Kenneth Bednarek was de snelste in de series met 20,01. Landgenoot en wereldkampioen Noah Lyles zette met 20,18 de derde tijd neer.

Klaver en De Witte door naar halve finales 400 meter

De Nederlandse atletes Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de halve finales van de 400 meter.

Klaver eindigde als derde in haar serie in 51,37 en verzekerde zich direct van een deelname in de halve finales op woensdagavond. De Witte liep in haar serie naar de vierde plaats en was afhankelijk van haar tijd. Haar 51,68 bleek na de zes heats snel genoeg om ook door te mogen in het olympisch toernooi.

Klaver en De Witte kwamen in Tokio ook al uit in de estafetteploeg op de 4×400 gemengd, die in de finale als vierde eindigde. De Witte mocht in de serie lopen, Klaver werd zowel in de serie als finale ingezet. Beiden maakten deel uit van het estafetteteam dat op de EK indoor in Polen het goud veroverde op de 4×400 meter.

De 22-jarige Klaver is het opkomende talent op de 400 meter, die ook snel is op de 200 meter. Ze won al eens een wedstrijd uit de prestigieuze Diamond League en stond dit voorjaar in Polen in de finale van de EK indoor. Ze finishte als vijfde.

De 28-jarige De Witte won brons op de EK van 2018 en ook brons op de EK indoor van 2019. De atlete uit Castricum was tot deze zomer in het bezit van het Nederlands record op de 400 meter met 50,77, maar dat record is ze inmiddels kwijt aan rijzende ster Femke Bol, die al 50,37 liep.

Lieke Klaver dinsdag tijdens haar serie bij de 400 meter in Tokio. Foto Jewel Samad / AFP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse topatlete Sifan Hassan slaagde er maandag op wonderbaarlijke wijze in om goud binnen te slepen op de 5.000 meter. De dag verliep ook positief voor de Nederlandse hockeyvrouwen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won met 3-0 van Nieuw-Zeeland en plaatste zich voor de halve finale van de Olympische Spelen. Verder verwierf atlete Femke Bol probleemloos een plek in de finale van de 400 meter horden. Voor Dafne Schippers eindigde de dag in mineur. Zij strandde in de halve finales op de 200 meter.

Lees hier het hele blog van 2 augustus terug

Vandaag staan onder meer de medalraces van de zeilers in de klasse 49ers op het programma. Deze wedstrijden zouden eigenlijk plaatsvinden op maandag, maar werden uitgesteld omdat er te weinig wind was. Verder doet de Amerikaanse turnster Simone Biles vandaag mee in de individuele finales op de balk. Ze trok zich eerder terug uit andere finales, zoals de individuele allroundfinale.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio:

Source